avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM disciplinar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM disciplinar

Pot inceta un contract de munca ca sanctiune disciplinara la data la care eu doresc?
Mentionez ca am desfasurat cercetarea disciplinara, ca salariatul lipsetse de mai bine de 2 saptamani de la serviciu, ca nu s-a prezentat in urma convocarii.

In lege spune ca decizia isi produce efectele la data comunicarii (la data la care va primi doc. prin curier?) dar tot in lege spune ca angajatorul poate dispune sanctiunea (fara efectuarea cercetarii) daca salariatul nu se prezinta la convocare.

Pot inceta CIM cu data de 28 feb? Pot transmite in Revisal pe 28 feb sau trebuie sa astept sa primeasca el plicul? Daca va refuza primirea plicului....atunci cand si cum ii mai incetez contractul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:24, 27 Februarie 2017
Puteti inceta c.i.m. cu data de 28.02.2017, data in care se va transmite si REVISAL-ul, potrivit art.4 alin.1 lit.c din HG nr.500/2011.

Nu are nicio legatura data incetarii c.i.m. cu refuzul primirii deciziei de concediere.
Da. Ma gandesc sa nu invoce art 252 alin 3 cum ca ar fi masura abuziva.
Daca cercetarea disciplinara a respectat prevederile legale, atunci nu are de ce sa va fe teama.

ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept , Decizia nr. 34/2016
"Simpla primire de către angajat a deciziei de concediere expediate de către angajator constituie o prezumţie relativă că angajatul a luat cunoştinţă de decizie, în conformitate cu prevederile art. 211 lit. a) din Legea nr. 62/2011 coroborate cu dispoziţiile art. 1.326 din Codul civil."

"„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Iaşi – Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale în Dosarul nr. 6.975/99/2014 privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 77 din Codul muncii, cu referire la dispoziţiile art. 278 alin. (1) din Codul muncii şi la dispoziţiile art. 1.326 din Codul civil, decizia de concediere individuală emisă potrivit dispoziţiilor art. 76 din Codul muncii se poate comunica prin poşta electronică, aceasta reprezentând o modalitate de comunicare aptă din punct de vedere procesual să declanşeze curgerea termenului de contestare jurisdicţională a deciziei, potrivit dispoziţiilor art. 211 lit. a) din Legea nr. 62/2011 raportat la dispoziţiile art. 216 din acelaşi act normativ, cu referire la dispoziţiile art. 184 alin. (1) din Codul de procedură civilă, în condiţiile în care salariatul a comunicat angajatorului aceste date de contact şi există o uzanţă a acestei forme de comunicare între părţi.

Decizia astfel comunicată prin poşta electronică, în format PDF accesibil electronic, trebuie să respecte doar cerinţele formale impuse de dispoziţiile art. 76 din Codul muncii, nu şi pe cele impuse de Legea nr. 455/2001, referitor la înscrisul în formă electronică”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia iccj nr. 34/ 31.05.2016 comunicare decizie de concediere prin posta electronica POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a considerat că se impune admiterea sesizării, pronunţând următoarea soluţie: „Admite sesizarea ... (vezi toată discuția)
Comunicare decizie concediere disciplinara via e-mail. corect sau gresit? codul muncii spune altceva... dexro dexro Am fost concediat disciplinar cu art. 61 lit. a) din Codul Muncii - abateri repetate. Decizia nu mi-a fost adusa la cunostinta prin cele doua metode prevazute ... (vezi toată discuția)
Adresa de concediere Marinelapru Marinelapru Bună seara, ce se poate întâmpla dacă nu vreau sa semnez adresa de concediere emisa de angajator? Menționez ca încă sunt in stimulent de insertie pana ... (vezi toată discuția)