avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca in forma scrisa?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca in forma scrisa?

Am inteles ca in 2017 este obligatoriu contractul de munca in forma scris,eu inteleg prin asta tot contractul scris de respectivul angajat(cele aproximativ 3 pagini in forma scrisa)este corect?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:14, 23 Martie 2017
Art. 16 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
.....

Forma scrisa inseamna contractul scris semnat de ambele parti.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - ÎCCJ
Decizia nr. 37/2016
privind examinarea sesizării formulate de Curtea de Apel Iaşi - Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile cu privire la admisibilitatea acţiunii în constatare a raportului de muncă şi a efectelor acestuia pentru recunoaşterea jurisdicţională a tuturor drepturilor legale derivând din desfăşurarea raporturilor de muncă (raporturi încetate anterior sesizării instanţei), pentru persoana fizică care a prestat muncă pentru şi sub autoritatea celeilalte părţi, în ipoteza neîndeplinirii de către părţi a obligaţiei de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă

În numele legii

D E C I D E:
Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Iaşi - Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale în Dosarul nr. 7.726/99/2014, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:

In interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) şi art. 57 alin. (5) şi (6) din Codul muncii, combinat cu art. 211 lit. b) din Legea nr. 62/2011, art. 35 din Codul de procedură civilă şi art. 6 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului, în ipoteza neîndeplinirii de către părţi a obligaţiei de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă, persoana fizică care a prestat muncă pentru şi sub autoritatea celeilalte părţi are deschisă calea acţiunii în constatarea raportului de muncă şi a efectelor acestuia şi în situaţia în care respectivul raport de muncă a încetat anterior sesizării instanţei.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 noiembrie 2016.
Ultima modificare: Joi, 23 Martie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire mircea_av mircea_av Buna ziua ,as dori sa m-a ajute cineva cu o indrumare in legatura cu;.in perioada iunie 1996,-august 2008,am avut grija de mama care avea handicap de gradu unu ... (vezi toată discuția)
Contract de munca monicadobrea monicadobrea Buna ziua,am lucrat 3 luni fara contract de munca,la angajare promitind-mi ca imi fac,ieri dupa o agresiune verbala din partea sefului am fost nevoita sa ... (vezi toată discuția)
Constatarea existenței unui drept sau constatarea existenței unui raport juridic de muncă ? viktorV viktorV Bună ziua ! Față de prevederile art.111 din vechiul Cod proc.civ. ce-mi sunt clare : ,,Partea care are interes poate să facă cerere pentru ... (vezi toată discuția)