avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Medicina muncii - control anual
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Medicina muncii - control anual

Sapt viit avem programat controlul anual de medicina muncii. Medicul a spus ca va efectua contrlul angajatilor a caror fisa de aptitudini expira cel tarziu in iulie 2017. Eu as vrea sa ii aduc pe majoritatea la aceeasi data, si as dori sa prelungesc mai mult acest termen. Sa fie cat mai indepartat. Ce baza legala as putea sa invoc, sau cf legii care angajati ar trebui sa efectueze aceat controlul in fct de fisa de aptitudini?
Cel mai recent răspuns: Mihai Cochior , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:06, 31 Martie 2017
Puteti scurta perioada de un an, dar in niciu caz nu puteti depasi termenul de valabilitate al fiselor de aptitudine. Exemplu: daca o fisa expira in iulie, puteti face examinarea medicala in mai si sa se emita o noua fisa cu durata de un an. Dar daca fisa expira in mai, nu puteti face urmatorul examen in iulie !
MadaCaravan a scris:

fisa de aptitudini


Corect e "fisa de aptitudine", asa cum e specificat in art. 17 din HG 355 / 2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (actualizată până la 19.01.2012):
"Articolul 17
Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător."

La art. 9 se defineste aptitudinea în muncă:
"Articolul 9
(1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/funcţia pentru care se solicită examenul medical."

Vezi HG 355 / 2007: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2017
ionion2000, utilizator
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.
Dar pentru un angajat declarat apt pe fisa de aptitudine, urmatorul control medical va fi peste un an. In aceste conditii cand exista posibilitatea de a face controlul de medicina muncii mai devreme de un an, la 6-8luni? Exista lege/articol din lege care sa imi spuna clar cand se poate reface cel mai devreme controlul periodic de med. muncii? Sau ramane la decizia medicului daca efectueaza control pt un angajat declarat apt mai devreme de un an.
Programarea examinarii medicale periodice a lucratorilor se face de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma ar eincheiat contract de prestari servicii medicale, cu acceptul angajatorului si la solicitarea acestuia.
In timpul lucrului pot aparea situatii (riscuri profesionale noi, noxe noi, afectiuni medicale ale angajatilor, etc.) care sa duca la inaptitudinea partiala/ toatala, in munca, a lucratorului, caz in care angajatorul trimite lucratorul la examinare medical periodica, cu fisa de riscuri profesionale revizuita si actualizata. Nu poate exista un termen minim dupa care sa poata fi trimis un lucrator pentru reexaminare medicala. Acest lucru este la latitudinea angajatorului.
HG nr.355/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-Art. 21 Frecventa examenului medical periodic este stabilita prin fisele intocmite conform modelului prevazut in anexa nr. 1 si poate fi modificata numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.
In anexa1 se mentioneaza:
pct.2 Examenul medical periodic
c). examen medical periodic - anual; intervalul dintre doua verificari medicale periodice nu depaseste 12 luni.
-Art. 39 Lucratorul este obligat sa se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sanatatii la locul de munca, conform planificarii efectuate de catre medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
H.G. 355/2007:
„ART. 21
Frecvența examenului medical periodic este stabilită prin fişele întocmite conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 şi poate fi modificată numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.”

Practic, nu există nicio restricție pentru a face examenul medical periodic mai devreme de 1 an, însă legiuitorul lasă acest aspect în mâna medicului specialist de medicina muncii. Cu el trebuie să discutați în acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitate fisa medicala angajare buna ziua, va rog sa ma ajutati ... Catalinavoinea11 Catalinavoinea11 VALABILITATE FISA MEDICALA ANGAJARE Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare: Un salariat intre momentul in care i s-a emis fisa medicala ... (vezi toată discuția)
Control medical reangajare - cu un alt cim, la acelasi angajator. Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Daca un salariat a incetat cim la un angajator, si din motive obiective reia lucrul la acelasi angajator, este obligatoriu alt control medical, ... (vezi toată discuția)
Dosarul de protectia muncii Ligiapetcu Ligiapetcu Se stipulează in vreo lege ca medicul de medicina muncii e obligat să semneze si dosarul de protectia muncii după efectuarea controlului medical?Si daca da, ... (vezi toată discuția)