avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerecunoasterea grupei de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerecunoasterea grupei de munca

Am fost angajat la o turnatorie de feroase ca inginer, in perioada 19.08 1985 - 1.05. 1988. In cartea de munca am incadrarea la clasa 21, gr. B. Am fost la institutia care detine arhiva acestei turnatorii pentru a-mi lua adeverinta de grupa. Mi s-a eliberat o adeverinta din care rezulta ca am grupa a II-a! Cum este posibil asa ceva, daca eu stiu ca am incadrarea la gr. I ? Colegii cu care am lucrat acolo au primit in 1999 adeverinte cu grupa I, toti de la portar la sef au Grupa I. CE ESTE DE FACUT?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 25 Aprilie 2017
Inalta Curte de Casație și Justiție - ÎCCJ
Decizia nr. 9/2016 privind examinarea recursului în interesul legii formulat de către Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța cu privire la încadrarea în grupa I și a II-a de muncă a activității desfășurate anterior datei de 1 aprilie 2001
Text publicat în M.Of. al României.
În vigoare de la 08.11.2016

"......
49. Prin urmare, nu se poate vorbi de un drept recunoscut de lege unui salariat doar prin regăsirea în anexa legii a tipului de activitate pe care l-a desfășurat, pentru ca acesta să poată pretinde o recunoaștere directă a beneficiului lucrului în grupa superioară de muncă, constituirea dreptului efectuându-se în cadrul unei proceduri în care se prevedea îndeplinirea unor atribuții specifice de către partenerii sociali (angajator/sindicatele ca reprezentanți ai salariaților) și verificări concrete cu sprijinul unor instituții ale statului (medicale, de protecție a muncii).

50. În măsura în care aceste verificări pot fi substituite prin actul jurisdicțional al instanței, aceasta poate face încadrarea activității unei persoane în grupa superioară de muncă.
.....

În numele legii
D E C I D E:
Admite recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța și, pe cale de consecință, stabilește că:

În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor pct. 6-8 și 12 din Ordinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale nr. 50/1990, instanțele de judecată au posibilitatea analizării și constatării pe cale judiciară, ulterior abrogării acestui act normativ, a încadrării muncii prestate în perioada 18 martie 1969-1 aprilie 2001, după caz, în grupele I sau II de muncă.

Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Pronunțată în ședință publică, astăzi, 16 mai 2016. "
Deci, da, se poate. Am inteles corect, sper. Va multumesc!
Inteleg ca v-ati pensionat in conditiile Legii pensiilor nr. 3/ 1977.
Merita sa incercati o actiune in instanta, in conditiile in care Decizia ICCJ nr. 9/ 2016 se refera la perioada 18 martie 1969 – 01 aprilie 2001, după caz, în grupele I sau II de muncă.
Daca in adeverinta primita de la firma de arhivare se mentioneaza ca baza de incadrare - Ordin MMPS nr. 50/ 1990 completat cu toate avizele ulterioare la data de 31.08.1994 anexa 1 pct. 25 coroborat cu art.3 din ordin, chiar daca nu se regasesc deciziile interne de nominalizare a dvs. ca beneficiar de grupa I de munca, puteti avea o sansa in instanta.
Dvs. mentionati ca nu mai aveti deciziile interne. Nu ma refer la decizia pe care ati primit-o dvs. Originalele acestor decizii plus cele de nominalizare pe locuri de munca incadrate in grupa de munca trebuie sa se regaseasca la arhiva firmei impreuna cu statele de plata si cu celelalte documente vizand acordarea de grupe de munca conform Ordin nr. 50/ 1990. Aceste documente au termen de pastrare de cel putin 50 de ani.
In instanta puteti solicita sa se aprobe audierea unor martori.
Pe baza de documente care se regasesc in arhiva firmei in cadrul unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii, dispuse de instanta de judecata, expertul poate constata incadrarea in grupa de munca.
Deciziile de nominalizare in grupa de munca pot fi cerute de casele de pensii in conditiile Legii nr.172/ 2016 daca exista suspiciuni. Dvs. prestand activitatea de inginer suspiciunea casei de pensii se refera la art.3 din ordin care mentioneaza lucrul in aceleasi conditii cu muncitorii pe toata perioada schimbului.
CoceaCorneliu a scris:

Deci, da, se poate. Am inteles corect, sper. Va multumesc!


Ati inteles corect...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme juridice legate de pensii crisanvasile crisanvasile Am facut o sesizare la Petrom-OMV ptr.eliberarea unei adeverinte precum ca am activat in cadrul acestei companii 35 ani in conditii deosebite de munca ... (vezi toată discuția)
Pe cine chem in judecata pt. recunoasterea grupei de munca: casa de pensii sau unitatea unde am lucrat ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: Am o verisoara care s-a pensionat recent. A lucrat ca fotograf, grupa a II-a de munca, in perioada ... (vezi toată discuția)
Cum mi se poate recunoaste faptul ca am lucrat in grupa i de munca cretu niculae cretu niculae In perioadele:01.09.1980-27.09.1980 si 06.04.1981-15.07.1983 am lucrat ca inginer in sectia Forja la IUS Brasov(dupa cum este trecut si in cartea de munca).In ... (vezi toată discuția)