avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Administrare unor apartamente din strainatate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Administrare unor apartamente din strainatate?

O sa incerc sa raman pe cat se poate de concis.

Parintii mei se afla in perioada investitiilor pentru zile negre. Cu alte cuvinte, sunt gata sa achizitioneze cateva apartamente pe care sa le dea ulterior in folosinta si sa beneficieze de chiriile ce rezulta (apt sunt noi si in Bucuresti, sa zicem ca n-ar duce lipsa de chiriasi). Iata insa unde se incurca: desi nu sunt in vreun fel restantieri, insista ca apt. sa fie trecute pe numele meu, pe motiv ca

1. fiind cumparate separat, pe persoana fizica, ar evita astfel complicatiile in cazul in care afacerile lor (neinrudite) ar intra la apa
2. persoana ar beneficia o singura data de un TVA redus la 5% (de aceea se exclude fratele meu, in numele caruia s-a cumparat deja)
3. achizitiile ar servi totodata ca mostenire "cand n-or mai fi".

Nelamurirea mea este: care sunt riscurile daca-mi dau consimtamantul? Eu nu traiesc in Romania si vin foarte rar in prezent. Nu e vorba ca nu se pricep la afaceri parintii mei, insa fac lucrurile in felul lor, care adesea difera de al meu. De altfel stiu ca odata ce am luat in primire apt. si am semnat imputernicirile probabil n-as mai fi la curent cu situatia lor luna de luna. Ma pot trezi ca ma intorc in Romania peste un numar de ani inglodat in datorii / dificultati legale? Cit de frecvent va fi necesara prezenta mea daca ei sunt cei care inchiriaza?

Ma tem ca in ciuda spiritului practic aceasta problema s-ar putea sa ma depaseasca. Va multumesc anticipat pentru sfaturi
Cel mai recent răspuns: fireemblem574 , utilizator 17:42, 17 Mai 2017
Nu inteleg exact de ce anume va temeti,daca apartamentele sunt cumparate cu cash de catre parintii dvs si apoi sunt inchiriate, nu aveti ce probleme legale sa intampinati,este suficienta o procura de administrare a imobilelor respective si apoi veniti in tara doar in vacanta.Pt declaratii ANAF,contracte de inchiriere,impozite nu este necesara prezenta dvs.Nu uitati ca aici lucrurile sunt totusi mai simple (inca)decat in societatile asezate din vest astfel incat nu ar tb sa va faceti griji.....:)Cred ca mai multe amanunte puteti afla discutand cu un avocat si eventual oferind mai multe amanunte despre problema dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Mai 2017
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Va multumesc pentru raspuns! Una din temerile mele era, spre exemplu, aceea ca o procura de administrare poate presupune, printre altele, si dreptul la ipotecare, daca bine am citit. Neavand experienta prealabila, mi-e teama sa nu consimt la ceva ce ma poate afecta pe termen lung. Desigur ca parintii imi vor binele, insa viitorul e imprevizibil si e bine sa stii ce semnezi. Aveti dreptate in aceea ca trebuie sa caut sfatul unui avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate inchiria un apartment folosind imputernicire? ionela1982 ionela1982 Salut, detin un apartament impreuna cu o alta persoana, amandoi suntem in strainatate si as vrea sa inchiriez acest apartament. Am o imputernicire semnata de ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare teodorescu_mgv@yahoo.com teodorescu_mgv@yahoo.com buna ziua am si eu nevoie de un sfat, am vandut un apartament in bucuresti acum aprox 2 luni, inainte de vanzare( de a se face actul de vanzare cump la ... (vezi toată discuția)
Donatie ioana712 ioana712 intrebarea mea se refera la o donatie mai neobisnuita si anume in anul 1978 parintii mei au vrut sa cumpere un apartament dar datorita unei legi date de ... (vezi toată discuția)