avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor - titlu e proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor - titlu e proprietate

Buna seara,
As dori sa va rog daca ma puteti ajuta in urmatoarea problema:
In 1963, bunicul meu a decedat si s-a realizat la notariatul de stat o succesiune prin care un teren de 250 mp si casa de pe el construita in 1957 au fost impartite prin intermediul unui certificat de mostenire legala intre mostenitorii sai: bunica mea, si cei 2 copii ai lor.
In acest certificat de mostenitor se precizeaza ca defunctul. bunicul meu, a detinut terenul mai sus mentionat si imobilul construit pe el in 1957 "fara titlu de proprietate".
De asemenea, tot in acest certificat de mostenitor se stipuleaza ca "mostenitorii pot cere intabularea dreptului de proprietate in carte funciara, conform prezentului certificat de mostenitor".
Acest teren si casa de pe el au fost inregistrate din 1957 la Administratia financiara si s-a platit impozit pentru ele.
Aceasta fiind situatia, va rog sa imi spuneti daca acest certificat de mostenitor poate fi echivalat cu un titlu de proprietate intrucat am incercat sa facem cadastrul acestui teren si topometristul a spus ca nu poate face cadastru in lipsa unui titlu de proprietate. (dupa cum a spus bunicul meu a detinut terenul si casa fara titlu de proprietate.)
In cazul in care acest certificat de mostenitor nu este suficient pentru efectuarea cadastrului (vreau sa fac cadastrul pentru a putea extinde casa) va rog sa imi indicati care ar fi pasii ce trebuie urmati pentru obtinerea unui titlu de proprietate asupra terenului si casei.
Eventual mi-as putea extinde casa doar in baza acestui certificat de mostenitor daca nu pot obtine un titlul de proprietate.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: coyotu27 , utilizator 23:05, 23 Septembrie 2009
Nu , nu va puteti extinde constructia in baza certificatului de mostenitor deoarece nu este titlu de proprietate!
In schimb puteti face actiune in instanta pentru a obtine titlu de proprietate invocand UZUCAPIUNEA DE 30 DE ANI!
Hotararea judecatoreasca va tine loc de titlu de proprietate si in baza acesteia veti putea face cadastru si ulterior o veti putea intabula dupa ce in prealabil obtineti procesul verbal de punere in posesie eliberat de catre un executor judecatoresc!
SUCCES!
=D>
Certificatul de mostenitor nu reprezinta titlu de proprietate.
Solutiile pot fi:
1-intocmirea documentatiei pentru eliberarea ordinului prefectului.
2-o actiune in instanta prin care sa solicitati instantei sa constate ca mostenitorii/mostenitorul care a/au folosit efectiv casa si terenul defunctului au devenit proprietari ca efect al uzucapiunii.
Aici intervin mai multe probleme legate de proprietarul care a fost anterior ... de regimul juridic al terenului .... nu le putem insira pe toate aici.
Nu puteti extinde casa intrucat extinderile se fac pe baza unei autorizatii de constructie .. pe care dvs. nu aveti cum sa o obtineti in lipsa titlului.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este suficient certificatul de mostenitor pentru a obtine titlu de proprietate? coyotu27 coyotu27 Buna ziua, Am si eu o serie de intrebari la care sper ca cineva imi va putea raspunde. Situatia mea este urmatoarea: Terenul(250mp) si casa (construita in ... (vezi toată discuția)
Poate fi folosita oug nr 64/2010 si la dobandirea titlului de proprietate? coyotu27 coyotu27 Buna seara, Am aflat ca a fost publicata o ordonanţă de urgenta (nr 64/2010) prin care, pe baza dovezi ca s-au plătit taxele fiscale pentru o clădire ... (vezi toată discuția)
Cadastru si intabulare fara titlu de proprietate? andressa01 andressa01 Situatie concreta: in Mai 1948 strabunicii au cumparat un teren pe care au ridicat o casa de paianta; actul care dovedeste achizitia este o chitanta de vanzare ... (vezi toată discuția)