avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Ce se intampla cu plata TVA-ului in cazul in care o ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Ce se intampla cu plata TVA-ului in cazul in care o firma este suspendata?

Ma confrunt cu urmatoarea situatie: avem o firma (SRL) a carei activitate, din lipsa de comenzi, a trebuit s-o suspendam, in luna aprilie 2009. Data fiind lipsa de comenzi, nu am mai avut nici incasari timp de mai bine de un an de zile. Este stiut faptul ca din momentul suspendarii activitatii firmei, nu mai putem face nici incasari si nici plati. De altfel, si contul bancar l-am inchis, deoarece se adunau comisioanele de administrare, in mod inutil, deoarece rulaj nu se mai facea prin el. La data suspendarii firmei, mai ramasese de platit o suma de cca. 4.000 Ron pentru TVA si Impozitul pe Microintreprindere. Nu am avut bani sa le platim, iar acum am primit de la Fisc o somatie de plata. Ce prevede legea in situatia in care suntem in imposibilitate de plata, iar firma este suspendata?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 21:20, 1 Octombrie 2009
Eu stiu ca trebuie stinse datoriile firmei catre Finante si apoi se va suspenda activitatea firmei, ca altfel se vor aduna majorari de intarziere de 0.1% si valoarea va creste:(.
Multumesc mult pentru raspuns, dar eu intrebam ce prevede legislatia romana in vigoare pentru acest caz, deoarece:
1. la suspendarea firmei, care s-a facut la registrul Com., aceasta nu a fost conditionata de stingerea datoriilor
2. firma practic este in imposibilitate de plata (pentru ca daca ar mai fi avut vreo posibilitate sa suporte cheltuielile - in situatia in care incasari nu mai erau deloc - , nu ar fi fost necesar sa-i fie suspendata activitatea
3. stiu ca din momentul suspendarii activitatii, nu se mai poate emite nici un document contabil, deci, practic vorbind nu mai este voie a se face nici o incasare si nici o plata (sau poate gresesc??)
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
Anca Florea Podaru, utilizator
suspendarea activitatii la registrul comertului reprezinta o incetare temporara a activitatii dpdv juridic ; dpdv fiscal nu exista notiunea de suspendare , doar regimul derogatoriu , care reprezinta posibilitatea de nedepunere a unor declaratii expres nominate de lege .Doar daca ati fi cerut regimul derogatoriu ar fi fost obligatorie achitarea datoriilor catre buget. In situatia Dvs, datoriile neachitate genereaza majorari si au in continuare regimul datoriilor fiscale neachitate la scadenta .( iata si motivul pentru care ati primit somatia )
Din pacate legislatia e incompleta in acest sens , de aceea apare o anomalie , in sensul ca , pe o parte , suspendarea presupune incetarea oricaui tip de activitati ( inclusiv plati catre furnizori, buget etc) , iar pe alta parte simpla dorinta de a achita acele sume va duce in situatia de a avea ... activitate .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca nu platesc impozitul forfetar ce se intimpla? irina sandina irina sandina Buna ma numesc Irina si am firma dar nu are activitate,am infiintato anul trecut.A trebuit sa plec din tara si am lasat asa fara activitate prezendind ... (vezi toată discuția)
Firma suspendata ana & maria ana & maria daca suspend o firma si mai ramin furnizori neachitati,dupa suspendare ii pot plati? (vezi toată discuția)
Impozitul forfetar adonisvigalex adonisvigalex Buna ziua, Din data de 31.12.2007 firma pe care o administrez ca unic administrator se afla in regim derogatoriu pe 3 ani.In luna iunie 2009 am primit o ... (vezi toată discuția)