avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Apartamentul pe care doream sa-l cumpar am descoperit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Apartamentul pe care doream sa-l cumpar am descoperit ca are 4 (PATRU) ipoteci ascunse de catre vanzator!

M-am oprit la un apartament in zona centrala a Timisoarei care mi-a placut foarte mult si era la un pret corect,

Am vizionat de 4 ori si am pus toate intrebarile posibile vanzatorului. Am tot intrebat daca are vreun credit, vreo ipoteca, vreo sarcina, de fiecare mi-a raspuns ca "Nu are niciun fel de sarcina, apartamentul e curat, fara nicio problema".

Apoi am cerut de la cadastru un extras de CF (carte funciara).

Am fost foarte surprinsa sa vad ca erau nu mai putin de 4 (PATRU) ipoteci facute prin BCR in anul 2007,
in valoarea ramasa de platit mai mare decat pretul apartamentului,
probabil facute prin supraevaluarea apartamentului in anul de maxim imobiliar 2007, pret care nici nu mai corespunde cu realitatea actuala.

Am inteles insa ca majoritatea vanzatorilor mint atunci cand vine vorba de ipotecile si sarcinile pe care le are un apartament, si ca te-ai ars rau daca nu ai verificat singur extrasul de carte funciara,

Care ar fi optiunile de proceduri cat de cat mai sigure pentru cumpararaea unui apartament
pe care sunt totusi sarcini: 4 ipoteci ?

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 21 August 2017
vioricaw, utilizator
Cel mai recent răspuns: vioricaw , utilizator 10:27, 24 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Creditorul care a instituit ipoteca inscrisa in foaia de sarcini a cartii funciare, de regula, instituie si interdictia de instrainare, inchirierii, etc.
Asa si este normal sa fie.
Asa ca, in cazul in care se doreste achizitionarea unui imobil cu astfel de sarcini, trebuie facute diligente la creditor pentru a i se cere acordul. Nu as fi deloc mirat daca creditorul ar fi de acord doar cu conditia achitarii debitelor sau a preluarii sarcinii.
Un lucru este cert: eu mi-as cauta alt apartament. Dar asta sa nu va influenteze in nici un fel...
Am inteles. Insa sondez piata imobiliara de cativa ani, si peste 80% dintre apartamente sunt in aceeasi situatie, au credite si ipoteci de rang 1 in favoarea bancilor, cu interdictie expresa de instrainare, ca sarcini pe ele.

Si totusi vanzatorii incearca sa le vanda...
Luati actele si mergeti la un avocat cu ele. Problema interdictiei se rezolva la majoritatea bancilor, insa problema sumelor pentru care sunt ipotecate mai greu.
Totusi, ipotecile nu sunt ascunse, ele sunt publice la CF. De ce vanzatorul a procedat astfel, nu stiu. Cert e ca ar trebui analizate sumele din ipoteci, sumele de credit, discutat cu banca etc.
Banca spune ca discuta doar cu cel care a facut creditele, si a refuzat sa discute cu mine, spunand ca nu am niciun drept asupra acelor credite facute intre titular si banca...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare - cumparare apartament ipotecat, riscuri florisimi florisimi Va rog sa ma lamuriti ce poate arata urmatorul paragraf dintr-un contract de vanzare: Imobilul nu este grevat de sarcini, cu exceptia ipotecii pentru suma de X ... (vezi toată discuția)
Act vanzare/cumparare lucianioan lucianioan Buna ziua, Urmeaza sa cumpar o casa la care vanzatorul mai are de achitat rate la banca. Cum va trebui sa procedez incat sa nu ma trezesc ca in urma ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)