avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Se mai poate face ceva după mai mult de 15 zile de la ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Se mai poate face ceva după mai mult de 15 zile de la accident pentru a se face dreptate ?

1) La începutul lunii septembrie 2017, a avut loc un accident de circulație cu vătămare corporală.
2) Accidentul, care a avut loc într-o localiste, (într-o comună), chiar într-o intersecție nedirijată, unde se afla un drum lateral, care pleca din șoseaua națională, a avut loc în următoarele condiții: un conducător auto a vrut să vireze la stânga, pe un drum lateral. Acesta a semnalizat intenția de a vira la stânga cu cel puțin 100 metri înainte de a efectua virajul, a oprit, s-a asigurat, în sensul că a văzut un autoturism care circula din sensul opus și era destul de departe, și a considerat că acel autoturism este foarte departe pentru a îi acorda prioritate, și a virat la stânga, și autoturismul său a fost lovit în portiera din dreapta spate, de către autoturismul care circula din față pe sensul opus.
3) Urmele de frânare (măsurate de către poliție) lăsate pe asfalt de către autoturismul care circula din față a lovit autoturismul care a virat la stânga, au fost de 44,20 metri.
4) Având în vedere cei 44,20 metri de urme de frânare, este evident faptul că viteza acelui autoturism care venea din față și a lovit autoturismul care a virat la stânga, a fost enormă în raport cu viteza pe care ar fi trebuit să o aibă în mod normal, care trebuia să fie de maximum 30 km/h, conform art. 123, litera a), din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a guvernului nr. 195/2002. Acesta este motivul pentru care, conducătorul autoturismului care a virat la stânga considerat că autoturism care venea din față este foarte departe pentru a îi acorda prioritate. În practică nu prea se întâlnesc mulți conducători auto care să dea prioritate unei mașini care este așa de departe!
5) În pofida celor de mai sus, poliția l-a considerat vinovat (doar) pe conducătorul auto al autoturismului care a virat la stânga, spunându-i că nu a acordat prioritate. Drept pentru care i-a reținut permisul de conducere și i-a întocmit un dosar penal.
6) Conducătorului auto care a fost considerat vinovat nu i s-a arătat procesul verbal încheiat de către poliție (care nu a fost încheiat în prezența sa, ci probabil că în prezența celuilalt conducător auto !), și nu i s-a respectat dreptul legal de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare, care este stipulat în art. 180, aliniatul (5), unde scrie că : ”În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiecţiunile trebuie consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „Alte menţiuni”, sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.”.
7) În accident au fost două persoane vătămate. Una dintre persoanele vătămate, care e soția conducătorului auto considerat vinovat de neacordarea priorității, care au suferit o fractură la antebraț, și a fost la spital unde a stat doar câteva ore, a dat declarație în fața polițistului, a doua zi după accident, că nu are nici un fel de pretenții de la conducătorul auto care a fost considerat vinovat de către polițist. Cealaltă persoană, care a suferit o lovitură la picior, și nu a mers la spital deloc, a dat declarație în fața polițistului, în ziua accidentului, că nu are nici un fel de
pretenții de la conducătorul auto care a fost considerat vinovat de către polițist.
*
Se mai poate face ceva ACUM, după mai mult de 15 zile de la accident (a trecut o lună), pentru a se face dreptate în această cauză ? Adică să se țină seama și de viteza imensă a autovehiculului care venea din față (44,20 metri urme de frânare pe asfalt) în raport cu cei maximum 30 km/h pe care trebuia să-i aibă, și de faptul că și nu i s-a respectat dreptul legal de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare, care este stipulat în art. 180, aliniatul (5).
Cel mai recent răspuns: A. N. , Avocat 12:26, 24 Mai 2022
Avand in vedere ca in urma evenimentului a fost format un dosar de cerecetare penala,partile cu ocazia audierii au dreptul sa invoce aspecte in apararea lor
Trebuie sa tineti cont ca factorul generator al evenimentului a fost neacordarea de prioritate la iesirea de pe drum secundar,la care se poate adauga inclusiv neluarea masurilor de asigurare=puteati astepta sa treaca celalalt vehicul
ynocentta a scris:

Avand in vedere ca in urma evenimentului a fost format un dosar de cerecetare penala,partile cu ocazia audierii au dreptul sa invoce aspecte in apararea lor
Trebuie sa tineti cont ca factorul generator al evenimentului a fost neacordarea de prioritate la iesirea de pe drum secundar,la care se poate adauga inclusiv neluarea masurilor de asigurare=puteati astepta sa treaca celalalt vehicul


Nu este vorba de neacordare de prioritate la iesirea de pe un drum lateral. Ambele autoturisme circulau pe drumul national, unul dintre conducatorii auto intentiona sa vireze la stanga pentru a intra pe drumul lateral. Situatia este cu totul alta.
Conducatoul auto care a virat la stanga avea obligatia de a acorda prioritate de tecere autoturismului care circula din sens opus. In conditii de drum bune (asfalt uscat) este clar ca autoturismul care circula din sens opus a depasit limita de viteza admisa in localitate. In cadrul probelor ce se vor administra in dosarul de cercetare enala solicitati efectuarea unei expertize tehnice care sa stabileasca, printre altele, viteza cu care a circulat autoturismul ce venea din sens opus, iar in cazul care circula cu o viteza peste limita legala sa se stabileasca daca accidentul putea sa fie evitat in conditiile respectarii prevederilor legale privind regimul vitezelor.
ing. Ioan Ciobanu
Ultima modificare: Joi, 5 Octombrie 2017
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Același lucru mi sa întâmplat mie 15/01/2022 la intersecție aveam stop am oprit m-am asigurat si am incercat să pătrund în intersecție fiind lovit din stânga în roată față stânga de o mașină pe drum cu prioritate mă aruncat 50 de metri pe contrasens in localitate!
I să blocat km la 100 ,la mine 0 km
Eu rezultând vinovat dosarul încă la poliție
Soția clavicula ruptă placă 6 șuruburi
Eu vertebra c7 fractura
Picior luxat
Coastă piept
Celălalt șofer fractura la picior
@nicu3281
Cazul Dvs. este foarte interesant si ma intereseaza in mod deosebit. In intersectie Dvs. fiind oprit pentru acordarea prioritatii ati fost azvarlit 50 m pe contrasens de catre un autovehicul care circula pe drumul cu prioritate. Nu poate fi vorba decat de contrasensul autovehiculului care avea prioritate. In limita informatiilor furnizate este foarte greu, chiar imposibil, de inchipuit, ca pozitia autoturismului condus de Dvs. a ocupat dupa accident pozitia indicata de Dvs. In aceasta situatie va rog sa aveti amabilitatea sa-mi trimiteti pe mail-ul personal toate informatiile (documentele) pentru a-mi forma si de a va comunica Dvs. opinia mea autorizata.
ing. Ioan Ciobanu
Din pdv al politiei rutiere, cea mai importanta regula este prioritatea. Intotdeauna cel care incalca aceasta regula va fi gasit vinovat de producerea accindetului indiferent cum circula celalalt. In cadrul procesului penal insa, lucrurile pot fi nuantate. In cazul in care, din expertiza judiciara rezulta ca celalalt sofer avea o viteza mai mare decat cea legala, soferul care nu a acordat prioritate poate beneficia, eventual, de circumstante atenuante dar nu poate fi absolvit de vina. Accidentul s-a produs ca urmare a neacordarii prioritatii chiar daca a fost favorizat de faptul ca celalalt sofer avea o viteza foarte mare.
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2022
A. N., Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Patrunderea pe contrasens in timpul procesului de franare tiberiu1977 tiberiu1977 Masina condusa de mine a patruns pe contrasens in timpul procesului de franare. Procesul de franare este unul inertial in care conducatorul auto nu are ... (vezi toată discuția)
Accident produs din cauza neacordarii de prioritate popamdl popamdl buna! va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. acum cateva zile am avut un accident: dintr-o benzinarie de pe partea dreapta a carosabilului a \"tasnit\" ... (vezi toată discuția)
Viraj stanga versus depasire coloana pe linie continua. cine este vinovat? r_a_henegar r_a_henegar Va supun spre dezbatere si consiliere urmatoarea speta: Drum national. Zona de actiune a indicatorului \"Depasirea interzisa\". Linie continua (intrerupta ... (vezi toată discuția)