avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Tata a decedat in anul 1972, iar mama in anul 1975,si a ramas ca masa succesorala 1,64 ha teren extravilan si 0,03 ha teren arabil intravilan. in urma casatoriei lor au rezultat trei copii.Unul s-a casatorit si nu a avut copii, decedand in anul 1985 .Al doilea s-a casatorit si a avut 6 copii, decedand in anul 1987.Al treilea s-a casatorit si are un copil si este in viata in varsta de 72 ani.In anul 1995 s-a emis un titlu de propietate pe terenurile mai sus mentionate,avandu-i ca mostenitori pe mine,pe cumnata si cei 6 nepoti dupa sora.Mentionez ca am facut o intelegere mutuala si am impartit acest teren in mod echitabil.Deasemenea, incepand cu anul 1990 si pana in prezent eu am achitat tot impozitul pe tot terenul sus mentionat,ceilalti ne mai interesandu-se de terenuri.Intrebarile mele sunt :1. As vrea sa fac succesiunea pe aceste terenuri si as dori sa stiu daca pot invoca in instanta uzucapiunea si daca as putea avea castig de cauza? 2. Cat ar dura aproximativ acest proces in cazul in care paratii nu se prezinta la citatie ? Va multumesc anticipat.
Buna seara
Uzucapiunea NU!
Veti putea invoca prevederile art. 700 C.Civ vechi.
Va trebui sa-i chemati in instanta pe TOTI mostenitorii adica pe copilul de 72 de ani care este in viata si pe cei 6 copii.
Masa succesorala se va imparti in 3 adica 1/3 pentru cel de 72 de ani si 1/3 pentru cei 6 copii si 1/3 pentru cel decedat. Masa succesorala a celui decedat de imparte in 2 adica cate 1/2 pentru fratele de 72 de ani si 1/2 pentru mostenitorii celui decedat.
Cumnata, daca mai este in viata, nu are drepturi succesorale fiind vorba de bunuri intrate in patrimoniu dupa deces.
ATENTIE, va trebui dezbatuta succesiunea si de pe urma fratelui decedat
Eu sunt cel de 72 de ani. Fratele meu care a decedat in 1985 si are 1/3 din masa succesorala dupa cum ati specificat, nu are mostenitori(copii), in viata fiind doar sotia lui. Sa inteleg ca ea nu are dreptul din acei 1/3 din masa succesorala care ii revin fratelui meu? Pe titlul de proprietate este trecuta si cumnata mea titlui fiind emis in anul 1995.
Trebuie dezbatute toate succesiunile , in ordinea deceselor.

Asadar, este aplicabil Codul civil in vigoare la data decesului.


VA MULTUMESC!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am o situatie mai complicata pe care v-o expun: În ... MARIANADemenescu MARIANADemenescu Buna ziua! Am o situatie mai complicata pe care v-o expun: În 2002, eu cu fratii mei si cu mama am făcut succesiunea după tatăl meu decedat. La acea ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotului la mostenire marrianne marrianne Am o intrebare: in cazul in care, dupa divort, sotia se recasatoreste, cel de-al doilea sot poate avea drept la mostenirea sotiei din partea parintilor ei ... (vezi toată discuția)
Ctr. vanzare uz fruct Claudia9027 Claudia9027 Buna ziua, părinții mei ne au făcut mie si fratelui meu vanzare cu uz fruct, fratele meu a murit acum 7 ani, iar mama acum 2 luni, soția supraviețuitoare ... (vezi toată discuția)