avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul pensie

Buna ziua.
Am o nedumerire legata de modul de determinare a varstei de pensionare a tatalui meu si implicit a momentului in care i-a fost aprobat in cele din urma dosarul de pensioanare .
Concret , tatal meu , la prima depunere a cererii de pensionare , respectiv in 23 august 2007 primeste o "decizie de respingere cerere de inscriere la pensie anticipata partiala deoarece nu sunt indeplinite prevederile art 50 (1) din LEGEA 19/2000 in sensul ca susnumitul desi a depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani , nu are varsta necesara ( cel putin varsta standar redusa cu 5 ani) " . Citatul este din decizia de respingere primita in 28 septembrie 2007 , la o luna de la depunerea cererii .
Din decizia de respingere la aliniatul privind stagiul de cotizare realizat , calculat de Casa de Pensii Alba pe baza cartii de munca reiese o perioada de stagiu de 36 ani 10 luni si 15 zile ( care cuprinde : 17 ani 9 luni 18 zile in gr ii , 14 ani 9 luni 27 zile in conditii normale , 1 an 3 luni 18 zile stagiu asimilat , si 4 ani 3luni stagiu aferent gr.i+ii ) .
Data nasterii este : 19 iunie 1949
In cele din urma , in octombrie 2008 i-a fost aprobata cererea de pensionare si pensionat anticipat dar "la limita de varsta" intrucat stagiul de cotizare era ca si al unei persoane care ar iesi la 64 ani 9 luni dupa tabelul varstei de pensionare cu un stagiu max de 34 ani 6 luni . Inteleg ca la implinirea varstei de pensionare de 64 ani nu mai are nici o modificare a sumei?
Mi se pare o nedrepatate sau imi scapa mie ceva si nu inteleg?Va rog sa ma ajutati cu o lamurire in acest sens
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: mihaelasasu , utilizator 18:55, 18 Octombrie 2009
Ceva nu este redat corect din decizia de pensie emisa in 2008 si ma refer la stagiul de cotizare. Daca adunati perioadele din paranteza, rezultatul este un stagiu realizat de 38 ani si aproximativ 2 luni, nu de 36 ani, 10 luni si 15 zile.

Reveniti cu toate perioadele, incepand cu stagiul complet de cotizare si continuand cu stagiul realizat.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc pt raspuns .
Transcriu ceea ce scrie pe decizia emisa in 2007 :
- stagiu complet de cotizare cf lg 19/2000 : 34 ani 6 luni
- total stagiu de cotizare realizat : 36 ani 10luni 15 zile
- in gr ii ( Lg 3/1977) : 17 ani 9 luni 18 zile
- conditii normale : 14 ani 9 luni 27 zile
- stagiu asimilat : 1 an 3 luni 18 zile
- stagiu aferent gr i si ii : 4 ani 3 luni
Acestea sunt cele scrise in septembrie 2007 in decizia de respingere iar in octombrie 2008 s-a aprobat dosarul de pensionare cu un stagiu de cotizare de 44 ani si cateva luni . ( din pacate decizia din 2008 nu o am la mine, insa retin cu exactitate aceasta perioada de 44 ani) .
Cand o sa aveti decizia din 2008 reveniti cu stagiile de acolo. Ceva este in neregula, pentru ca nu avea cum in decizia din 2007 sa apara un stagiu realizat de aproape 37 de ani iar in decizia din 2008 sa fie trecut un stagiu realizat de 44 de ani. Diferenta este prea mare si stiu ce stagii sunt avute in vedere la pensia pentru limita de varsta (in plus fata de cea anticipata partiala). Eu am inceput sa adun perioadele cand am vazut ca nu ma "potrivesc" cu cei de la pensii in privinta reducerii varstei standard de pensionare. Intrebati-l pe tatal dvs. daca a lucrat cumva si in grupa I de munca sau in conditii speciale / deosebite.

Sa raspund, totusi, intrebarii dvs. Tatal dvs. beneficiaza din octombrie 2008 de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare pentru activitatea desfasurata in grupe (si / sau conditii speciale, deosebite). Pensia tatalui dvs. va creste corespunzator majorararii valorii punctului de pensie. Daca mai realizeaza stagii de cotizare (adica daca mai lucreaza), pensia i se va recalcula. Tatal dvs. a beneficiat, practic, de o prevedere legala derogatorie de la prevederile aplicabile celorlalti pensionari, pentru ca a lucrat in grupe de munca. Nu exista niciun temei legal pentru ca, atunci cand va implini varsta standard neredusa de pensionare de 64 de ani si 9 luni, sa solicite recalcularea pensiei.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Imi era clar ca pensia creste pe masura ce creste punctul de pensie ,dar nu eram lamurita cu trecerea de la anticipata la cea pt limita de varsta. Pt ca el practic ,acum, desi are stagiu maxim de cotizare indemplinit are aplicate "penalizari'" care micsoreaza valoarea pensiei, pt ca este decizie de pensie anticipata dar pensie acordata ca limita de varsta din cauza stagiului .
Va spun sigur ca nu are gr i sau alte conditii deosebite de munca . Are doar grupa ii . Intre 1970 -1980 a lucrat ca si conducator auto ,cu un timp normat de 8 ore/zi (desi efectua multe curse de noapte si pe trasee lungi in tara ), iar din dec 1980 - 1998 si 2001-2002 ca sef de unitate a unei mori de grau . Pt toti anii lucrati a beneficiat de gr ii .
Si mie mi s-a parut exagerat de mare diferenta dintre calculul din prima decizie si de de-a doua. Nu au fost depuse alte documente sau adeverinte la cea de-a doua solicitare de pensie , respectiv in 2007 fata de 2008 . O sa intru in posesia ei si o sa va transmit datele exacte .
Va multumesc mult .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie grupa1 cucuruzu cucuruzu Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu grupa 1 de munca daca ea mai este valabila. Tatal meu a primit decizie destul de ambigua de la casa de pensii in ... (vezi toată discuția)
Cerere de pensionare respinsa glp glp Buna ziua, Tatal meu a depus o cerere de pensionare pe motiv de varsta avand vechime in conditii speciale de lucru, iar cererea a fost respinsa. Mai ... (vezi toată discuția)
Cand pot beneficia de pensie? CHIRIAC MIRCEA CHIRIAC MIRCEA Sunt nascut pe 31-08-1950,am stadiul de cotizare realizat de 43 de ani 11 luni 14 zile in sector de stat din care 11 ani 6 luni 28 de zile gr 2(leg ... (vezi toată discuția)