avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Chelt infiintare ong
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Chelt infiintare ong

Buna seara,

Am o asociatie fara scop patrimonial care s a infiintat anul trecut dar abia acum si-a inceput activitatea.Va rog sa imi spuneti daca am gandit corect urmatoarele note:
1) Depunerea patrimoniul se face 5121=101 cu aportul fiecarui membru .
2)Cheltuielile de constituire 201=401 daca avem facura pe ong( facuta pe baza unui contract de asistenta juridica cu un avocat care s a ocupat de actele de infiintare)....201=462 chelt facute de asociatii sau avocat inainte de a primii numele si calitatea de persona juridica.
Cat timp se amortizeaza aceste cheltuieli?
3)In prima faza se crediteaza ong ul pentru a putea platii aceste taxe ? Contul folosit este 462 ? Abia dupa cateva luni de activitate s-au taiat facturi de cotizatii.Se restituie ca si la un srl proportional fiecarui membru fondator in parte ?
4) Daca s-a infiintat in cursul anului trecut si singurele chelt au fost cele de infiintare se depune declaratiea de inactivitate S1046?

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: violetaanna , utilizator 11:58, 1 Martie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cheltuielile se inregistreaza la data din documente si va trebui sa depuneti bilant anual pentru anul trecut.
Nu taiati facturi la incasarea cotizatiei de membru ci doar chitante.
Cheltuielile de constituire le puteti inregistra direct pe cheltuieli prin debitul conturilor din clasa a 6-a.
Sumele puse la dispozitia asociatiei se restituie celui care le-a depus atunci cand veti avea numerar la dispozitie.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Februarie 2018
george-neagu, moderator
Multumesc pentru raspuns, Ce fac in situatia in care s au taiat deja facturi (cotizatii ale membrilor)si chitante aferente anului acesta?
Anulati facturile.
Presedintele asociatiei spune ca membrii care sunt persoane juridice ii cer factura.Citind codul fiscal se specifica ca persoana impozabila care nu are obligatia de a emite facturi poate opta pentru emitetea facturii.
ART. 319 - Facturarea-(7) Prin excepţie de la alin. (6) lit. a) şi d), persoana impozabilă nu are obligaţia emiterii de facturi pentru operaţiunile scutite fără drept de deducere a taxei conform art. 292 alin. (1) şi (2)
ART. 292 - Scutiri pentru anumite activităţi de interes general şi scutiri pentru alte activităţi
k) prestările de servicii şi/sau livrările de bunuri furnizate membrilor în interesul lor colectiv, în schimbul unei cotizaţii fixate conform statutului, de organizaţii fără scop patrimonial care au obiective de natură politică, sindicală, religioasă, patriotică, filozofică, filantropică, patronală, profesională sau civică, precum şi obiective de reprezentare a intereselor membrilor lor, în condiţiile în care această scutire nu provoacă distorsiuni de concurenţă;

10) Prin excepţie de la prevederile alin. (6) lit. a), persoana impozabilă este scutită de obligaţia emiterii facturii pentru următoarele operaţiuni, cu excepţia cazului în care beneficiarul solicită factura:


Ce se poate intampla in acest caz ? Presedintele asociatiei nu vrea nici sa anuleze facturile si nici sa renunte la emiterea lor. Exista vreo baza legala conform caruia exista si o repercursiune ?

Multumesc,
De ce sa emiti factura pentru banii incasati care nu reprezinta o prestare de servicii sau o livrare de marfuri?

Sunt curios: ce anume ati facturat?

Alte discuții în legătură

Firma nou infiintata simonacontabila simonacontabila Buna ziua! As avea si eu o intrebare. Daca o firma are un certificat de inregistrare din luna ianuarie iar facturi cu cheltuieli de constituire din luna ... (vezi toată discuția)
Facturi fiscale cotizatii ong ContraOF ContraOF Buna seara...este sau nu obligatorie emiterea de facturi fiscale pentru cotizatiile DEJA incasate de ONG uri, va rog ? (vezi toată discuția)
Creditare ong m0nicadamian m0nicadamian Cum se face creditarea la un ONG (creditarea casei) de persoane juridice, mai precis de societatile afiliate? De exemplu, la infiintare exista trei facturi pe ... (vezi toată discuția)