avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva tranzactii imobiliare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva tranzactii imobiliare

in 2008 am vandut 3 terenuri in valoare de 100.000 eur, 200.000 eur, respectiv 150.000 eur. in aceeasi perioada am si cumparat alte imobile.
in prezent am primit o invitatie de la ANAF ca nu m-am inregistrat ca platitor de TVA, intrucat am depasit plafonul de scutire TVA. nu precizeaza in baza carei legi as avea de plata, nimic...
cum se procedeaza?
multumesc
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 18:52, 23 Octombrie 2009
daca terenurile sunt construibile (conform certificat urbanism), trebuia sa colectati TVA la atingerea plafonului de 35.000 euro, din urmatoarele motive :

1. sunteti persoana impozabila, conform art. 125^1, alin 18 : persoană impozabilă are înţelesul art. 127 alin. (1) şi reprezintă persoana fizică, grupul de persoane, instituţia publică, persoana juridică, precum şi orice entitate capabilă să desfăşoare o activitate economică.

in acelasi sens, art. 127 precizeaza:
1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.

(2) În sensul prezentului titlu, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor, comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate.
norme metodologice
În sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal, obţinerea de venituri de către persoanele fizice din vânzarea locuinţelor proprietate personală sau a altor bunuri care sunt folosite de către acestea pentru scopuri personale, nu va fi considerată activitate economică, cu excepţia situaţiilor în care se constată că activitatea respectivă este desfăşurată în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate în sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal.

2. pentru ca ati vandut mai multe terenuri, activitatea se desfasoara in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate, asa cum rezulta din textele enuntate mai sus.

3. la depasirea plafonului de 35.000, aveati obligatia sa va inregistrati in scopuri TVA si aici legea ne spune, la art. 152, alin (6) : Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire şi a cărei cifră de afaceri, prevăzută la alin. (2), este mai mare sau egală cu plafonul de scutire în decursul unui an calendaristic, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153, în termen de 10 zile de la data atingerii sau depăşirii plafonului. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins sau depăşit. Regimul special de scutire se aplică până la data înregistrării în scopuri de TVA, conform art. 153. Dacă persoana impozabilă respectivă nu solicită sau solicită înregistrarea cu întârziere, organele fiscale competente au dreptul să stabilească obligaţii privind taxa de plată şi accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit să fie înregistrat în scopuri de taxă, conform art. 153.

din pacate, cam asa stau lucrurile si fiscul va poate obliga la plata taxei, ce ar fi trebuit colectata, catre buget + accesoriile aferente (majorari de intarziere).

cu imobilele nu sunt probleme, le-ati cumparat, nu le-ati vandut. oricum ele nu cred ca sunt noi, asadar se pot vinde in regim de scutire tva, insa impozitul va fi mai mare cand le vindeti :

a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:

- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;

bafta!

mult succes!

Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2009
danike, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cifra afaceri pfa RADUPF RADUPF care este cifra de afaceri pentru o pfa? cat factureaza sau cat incaseaza? va rog articolul de lege multumesc (vezi toată discuția)
Tva cabinet avocatura donya donya BUNA ZIUA.AM O RUGAMINTE LA DUMNEAVOASTRA DACA PUTETI SA MA LAMURITI .STIU CA O SOCIETATE POATE DEVENI PLATITOR DE TVA DACA DEPASESTE PLAFONUL DE 35.000 DE ... (vezi toată discuția)
Platitor tva adytz_1979 adytz_1979 Salutare, poate cineva sa-mi spuna la ce curs se calculeaza cei 35.000 euro dupa care se trece automat din neplatitor de TVA la platitor? Si eventual ... (vezi toată discuția)