-decizie pensie invaliditate gr.II art.27 leg.164/2001cu revizuire 15.12.2008
-varsta 53 ani 8 luni,trecut in rezerva capitan 1998
-vechime totala 25 ani 1 luna 7 zile din care 17 ani 1 luna 4 zile efectiv militar
Nu se mai prezinta la revizuire gr. invaliditate se poate pensiona anticipat sau anticipat partial?
Au dreptul la pensie de serviciu anticipata cadrele militare in activitate care indeplinesc conditiile de vechime prevazute la art. 12 lit. b) din Legea nr.164/2001 (vechime minima in serviciu de 25 de ani, din care efectiv ca militar 15 ani) si se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) au implinit varsta de 50 de ani si sunt trecute in rezerva ca urmare a implinirii limitei de varsta in grad prevazuta de Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare sau ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
b) sunt trecute in rezerva sau direct in retragere ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar de catre comisiile de expertiza medico-militara.
Casa de pensii a M.I spune ca nu indeplineste conditiile legii fiindca este in rezerva ca si pensionat invaliditate si din aceasta nu poate sa-si depuna cerere pentru pensie anticipata .Exista alte legii sau norme metodologice ?pe care le omitem noi si le au ei,pentru ca asa mi-au afirmat.
Posibil ... insa potrivit Legii nr.164/2001 se poate face mutarea de la pensie de invaliditate numai la pensie militara de serviciu pentru limita de varsta dar numai la implinirea varstelor prevazute de prezenta lege pentru obtinerea acesteia.
Exact asa spun si eu :
conform art.36 al legi.164/2001 -" La implinirea varstelor prevazute de prezenta lege pentru obtinerea pensiei militare de serviciu pentru limita de varsta pensionarii de invaliditate pot opta pentru pensia care ii avantajeaza. Beneficiarii pensiei de invaliditate de gradul I isi mentin dreptul la indemnizatia de insotitor, indiferent de pensia pentru care opteaza. "numai ca ei sustin ca numai la implinirea varstei de 55 ani -dar atunci are drept de pensie de serviciu pentru limita de varsta.
Daca vorbiti despre MI, exista Legea nr. 179/2004 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor. Legea nr. 179/2004 este prevedere cu caracter special, ale carei dispozitii se aplica cu intaietate fata de dispozitiile cu caracter general ale Legii nr. 164/2001.
Art. 36 din Legea nr. 179/2004 prevede, oarecum similar cu Legea nr. 164/2001, ca de la pensie de invaliditate se trece la pensie de serviciu pentru limita de varsta, la implinirea varstei prevazuta de lege pentru obtinerea acesteia. Nu sunt supusi revizuirii medicale persoanele care:
-prezinta invaliditati ireversibile;
-au implinit 55 de ani;
-beneficiaza de pensie de serviciu anticipata sau de pensie de serviciu anticipata partiala, in conditiile art. 13, lit. b) si ale art. 14, alin. (1), lit. b) (art. 35, alin. 6 din Legea nr. 179/2004).
Din cuprinsul actului normativ nu rezulta ca un beneficiar de pensie de invaliditate ar putea sa treaca la pensie de serviciu anticipata.
Pensie militara
Eugen63
Ma aflu in urmatoarea situatie:dupa absolvirea scolii militare am lucrat ca maistru militar,pana in 1997 cand am demisionat .La acea data aveam deja 20 de ani ... (vezi toată discuția)