avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Montare repartitoare de caldura pe patile comune ale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Montare repartitoare de caldura pe patile comune ale unui condominiu, si repartizarea cheltuielilor de energie termica?

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti:1) Daca este obligatorie montarea de repartitoare de caldura pe partile comune ale unui condominiu, si in baza carei legi?
2)Daca se poate opri energia termica , pe partile comune(uscatorie si holul blocului), fara acordul proprietarilor care au peretii comuni cu uscatoria si holul blocului, si in baza carei legi?
3)Daca se monteaza repartitoare de caldura pe partile comune, cum se face repartizarea cheltuielilor cu energia termica, respectiv citirea repartitoarelor?
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 01:14, 27 Martie 2018
Asa cum puneti intrebarea se intelege ca se monteaza repartitoare pe fiecare corp de incalzire de pe partile comune. Se montaza un singur repartitor , de regula la subsol, pe teava de tur .
Nu se instaleaza repartitoare de cost pe partea comuna
Cu acordul asocatiei de proprietrai se pot sigila caloriferele de pe partea comuna dar atentie se va realiza un disconfort termic
Repartitor comun – aparatul inexistent în știință - e o prosteală.
NU EXISTĂ noţiunea de ”repartitor comun” în Standardul SR-EN 834: 2002 Repartitoare de costuri ale căldurii …, identic cu cel european, EN 834:1994, nici în literatura tehnică.
Prosteala a fost introdusă prin Ordinului ANRSC nr. 343/2010, deși doar Comitetul European de standardizare poate reglementa caracteristicile reparittoarelor.
Repartitorul a fost inventat pentru determinarea indirectă a consumului unui radiator, dintr-o încăpere, nu a întregii instalaţii comune.
Studiul “Influenţa robinetelor termostatice asupra confortului utilizatorilor şi implicaţiile lor în mediul construit reabilitat” pr.dr. ing. R. Frunzulica, M/ S. Toropoc, M. Dinescu, Fac. de Instalaţii Bucureşti, p.18, 20 confirmă aceasta.
Ulterior chiar ANRSC recunoaște în Protocolul încheiat de ANRSC cu Asociația Inginerilor de Instalaţii din România în 2014, obligația de conformare a prevederilor din norma tehnică referitoare la repartitorul comun cu standardul 834 privind repartitoarele.

Debranșarea părților comune înseamnă desființarea parțială a instalației și e necesar proiect tehnic, deoarece afectează nu doar vecinii cu pereți comuni, ci și hidraulic (cantitățile de agent termic circulate) în restul instalației. Nu se poate fără acordul vecinilor afectați.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema firma repartitoare filip01 filip01 Am o problema mare cu o firma de repartitoare; nu-i dau inca numele. Indiciul este faptul ca aceasta firma aloca coloanelor de 3 ori mai mult decat precedentul ... (vezi toată discuția)
Montare robineti cu cap termostatic mariussoare_84 mariussoare_84 Buna dimineata, Imi puteti spune va rog daca exista obligativitatea ca, bransat fiind la Radet, pe langa montarea repartitorului trebuie neaparat sa am si ... (vezi toată discuția)
Calcularea energiei termice allecsdima allecsdima Am constatat ca am platit energia termica pe 4 coloane , eu avand de fapt 3 coloane. Cum pot reglementa,si cum pot fi despagubit?. Imi este greu sa-nteleg cum ... (vezi toată discuția)