avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Are voie polițistul local să dea amenzi din OUG ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Are voie polițistul local să dea amenzi din OUG 195/02?

Va salut, am fost sanctionat de catre un politist local , pentru stationare asa zisa interzisa, Sanctiunea aplicata a fost de 4 puncte amenda (580 lei ) si 3 puncte penalizare , iar incadrarea a fost facuta la OUG195/02, Art 143. lit.d. . Va rog comunicati-mi daca mai au voie cei de la politia locala, acestia fiind angajati in administratia publica, sa dea amenzi conform OUG, care nu tin de ei...In mod normal acestia ar trebui sa acorde sanctiuni pe HCL ... Astept raspuns. Multumesc anticipat
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ionut 1992 , utilizator 00:21, 11 Noiembrie 2021
Da, va multumesc,
E pur speculativa ideea ca exista o argumentare juridica care interzice polițiștilor locali sa poată sancționa anumite contravenții legate de codul rutier. În primul rand chiar legea 155/2010 spune clar ce anume poate sancționa polițistul local legat de OUG 195/2002 și nu generalizează. Nici codulrutier și nici regulamentul sau de aplicare-HG1391 nu spun nicăieri ca numai polițiștii rutieri sunt singurii care pot constata contravenții în acest domeniu. Prin urmare, o lege din 2010 poate sa indice și alți agenți constatator pentru anumite încălcări ale codului rutier. Nu e nici o contradicție. Chiar hotarirea ICCJ o consfințește cumva, adică polițistul local nu poate cere cf. art. 39 din Oug195 ca proprietarul mașinii sa răspundă unei citații, dar nu spune ca nu-l poate identifica pe loc pe contravenient.
Acum mie nu mi-e frică că nu pot sa câștig procesul cu politia locală, pentru că amenda a fost dată oricum abuziv ( cu siguranță la cerere ), deoarece autoturismul meu era parcat într-o parcare făcută de primărie, nu era pe spațiu verde, nu era pe trotuar, nu încurca alte mașini parcate, nu exista nici un semn care să interzică staționarea, ci pur și simplu bloca un stâlp care era montat tot de primărie ( conform unei cereri aprobate chiar de politia locala :)) ) , stâlp care a fost pus special pentru a bloca accesul autoturismelor pe alee , iar polițistul a spus că am blocat accesul autospecialelor ISU,, lucru total neadevărat deoarece accesul acestora se face pe partea opusă a aleii, unde exista semne care interzic staționarea ... să nu mai spun că în poza poliției locale exista un autoturism parcat pe trotuar cu care polițiștii nu au avut treabă... Eu vroiam să ma îndrept și împotriva agentului cu plângere penală pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale , și mai aveam nevoie de niște argumente... voi lua legătura cu un avocat pentru aspectul ăsta, Mulțumesc pentru răspunsuri tuturor.
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2018
Ionut 1992, utilizator
Ionut 1992 a scris:

Eu vroiam să ma îndrept și împotriva agentului cu plângere penală pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale , și mai aveam nevoie de niște argumente... voi lua legătura cu un avocat pentru aspectul ăsta,

V-ați cheltui timpul și banii degeaba, dar fiind ale dumneavoastă desigur că faceți cum considerați de cuviință :)
Eu am luat o amenda de la Politia Locala pe OUG 195, am facut contestatie si am pierdut

Alte discuții în legătură

Am fost amendat de politia locala! metulica metulica am fost amendat de pol locala pt oprire interzisa am contestat in instanta si am pierdut din cite stiu pol locala nu are competenta de a amenda pe oug 195/2002 ... (vezi toată discuția)
Ridicare autovehicul, buna ziua, am urmatoarea speta: in data de 18.02.2023 - ora 20:40 ... shumifree shumifree Buna ziua, am urmatoarea speta: In data de 18.02.2023 - ora 20:40 mi-a fost ridicata masina de pe aleea Dragos Mladinovici, fiind parcata la mai putin de 25 ... (vezi toată discuția)
Ridicare auto- plangere contraventionala Dulcina Dulcina Am patit-o! Mi-au ridicat autovehicolul din sect 1, str Postelnicul, perpendiculara pe Bd Ion Mihalache. Masina era parcata perpendicular pe trotuar. Ceea ce ... (vezi toată discuția)