avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Garantie de buna executie
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Garantie de buna executie

Buna ziua
Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
Precizez ca aplic SPLIT TVA. Emit facturi catre client pentru servicii de proiectare, facturi pe care evidentiez garantie de buna executie conf.contract, fara sa evidentiez si TVA la garantie (garantia nu este purtatoare de TVA). Scadentele pentru cele 2 valori (serviciile si garantia) fiind distincte. Serviciile se platesc in 30 de zile de la data emiterii facturii, iar garantia la 2 ani de la procesul verbal de receptie intocmit in baza lucrarilor efectuate... sau 2 ani de la PIF (punerea in functiune) s.a.m.d.).
Cand efectueaza plata la 30 de zile, plateste strict serviciile de proiectare (conf.termenului scadent) si totusi considera factura ca fiind platita partial (mai putin GBE) diminuand astfel cota TVA, adica restul de plata care d.p.meu d.v. reprezinta integral GBE, clientul il defalca in GBE+TVA, considerand ca intra sub incidenta prevederilor art.15 (5) din Lg.275/2017.
Precizez ca nu avem in relatia noastra comerciala deschis un cont de garantii de buna executie.
Clientul imi va plati GBE la termenul scadent in cont curent. Este corect cum procedeaza clientul?
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cabinet Expert Contabil , Contabil 13:48, 21 Aprilie 2018
Art 3 alin(4) din L275/2017 spune ca : ''Beneficiarii care plătesc parţial o factură în care sunt înscrise operaţiuni supuse mai multor cote de TVA şi/sau mai multor regimuri de impozitare sunt obligaţi să aloce sumele plătite cu prioritate pentru operaţiunile supuse regimului normal de taxare, în ordinea descrescătoare a cotelor''.
Diminuarea cotei de TVA pentru plata partiala a serviciului nu cred ca este tocmai cea mai buna solutie(se aloca sumele in ordinea descrescatoare a cotelor ).Incasati mai putin TVA in cont decat ar fi trebuit, deoarece garantia nu este purtatoare de TVA. Cel mai bine intrebati si la asistenta contribuabili pentru un raspuns oficial.

''(4) Pentru determinarea TVA care se plăteşte în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, în cazul plăţii parţiale a contravalorii livrării de bunuri ori a prestării de servicii, precum şi în cazul plăţii unui avans, fiecare plată se consideră că include şi TVA aferentă care se determină prin aplicarea procedeului sutei mărite, respectiv 19 x 100/119, în cazul cotei standard, şi 9 x 100/109 sau 5 x 100/105, în cazul cotelor reduse. Beneficiarii care plătesc parţial o factură în care sunt înscrise operaţiuni supuse mai multor cote de TVA şi/sau mai multor regimuri de impozitare sunt obligaţi să aloce sumele plătite cu prioritate pentru operaţiunile supuse regimului normal de taxare, în ordinea descrescătoare a cotelor.''

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie buna executie cateldestept cateldestept Am deschis un cont de garantii de buna executie, la dispozitia clientului, care va fi alimentat prin retineri succesive din facturi. Sunt corecte ... (vezi toată discuția)
Servicii medicale pufi pufi Buna ziua, Cabinet medical ofera servicii medicale cu eliberarea fiselor pentru obtinerea permisului de conducere auto. As dori sa intreb daca pe factura ... (vezi toată discuția)
Tva - taxare inversa - export florip florip Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti care este diferenta intre scutirea de la plata TVA pentru o livrare de bunuri in UE (nu din cele supuse taxarii inverse in ... (vezi toată discuția)