avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... termen introducere actiune civila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

termen introducere actiune civila

buna ziua, intr un proces penal ce s-a terminat, cu doi inculpati acuzati de savarsirea infractiunii de inselaciune (X si Y), X a platit integral prejudiciul catre partile vatamate, dovedind cu acordurile de mediere in fata instantei.
X poate sa l dea in judecata pe Y pe cale civila pentru recuperarea din prejudiciu si a sumelor cheltuite privind impacarea, deoarece y a beneficiat indirect de o alta incadrare a infractiunii, din faptul ca x a achitat prejudiciul?
In cat timp X poate sa introduca actiune civila de la ramanerea definitiva a hotararii in procesul penal?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:29, 26 Aprilie 2018
CAPITOLUL III
Dispoziţii comune

Art. 159

Împăcarea

(1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.

(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.




buna ziua, dumeavoastra spuneti ca X nu poate sa l dea in judecata pe Y ca sa si recupereze o parte din banii dati?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2018
oanamustatea, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul e de 3 ani dar e un proces complicat.
dl Avocat . in aceasta situatie competenta teritoriala ?am consultat doi avocati si parerile au fost diferite...
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
I-ati platit pentru consultație sau ă fost gratis?

E mult de analizat...pentru ca pot exista doua variante...dar...evident doar una este corecta...
Fără să studiez eu zic ca ar fi cea de la.domiciliul paratului dar ar putea fi si cea de la.locul.savarsirii faptei ilicite.
Cea de la domiciliul paratului e cea mai sigura as zice...ca nu este prejudiciat paratul...

Oricum...tot va ajunge dosarul la instanța competenta in cele din urmă...

Sa stiti ca exactitatea în drept este foarte scumpa...
Necesita timp ...si adesea nici judecatorii nu se descurcă în mod legal fără avocați...desi pare simplu...sa aplici legea...
Ideea e ca legea poate fi mult mai complicată decât pare...
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impacarea partilor poate interveni pe tot parcursul procesului penal? popescu_roxana2 popescu_roxana2 Buna ziua, Împăcarea părților poate surveni în orice moment al procesului penal? Dupa împăcare partea vătămata mai poate proceda în vreun fel ... (vezi toată discuția)
Complicitate furt calificat Florinas6 Florinas6 Un baiat a fost la o tentativa de furt. El a mai fost cu alti 2 baieti . Acei doi baieti au fost la furat noaptea 2 baruri doar tentativa . Iar acel baiat a ... (vezi toată discuția)
Retragere plangere raluca-didi raluca-didi Buna seara! As dorii sa ma lamuresc intro privinta.Sotul meu e acuzat ca ar fi luat 2 mousuri de la o sala de internet...m-am dus sa vorbesc cu patronul care a ... (vezi toată discuția)