avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aplicare sporuri conditii deosebite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aplicare sporuri conditii deosebite

Avand la baza considerentele legale, unanim aplicabile ale legii salarizarii, in numele colectivului pe care il coordonez, solicit precizari in vederea clarificarii aspectelor referitoare la salariul lunar, in speta, aplicarea corecta a sporului pentru conditii deosebite, asa cum precizeaza Legea 153/2017 si Regulamentul cadru 917/2017.

Precizez ca solicitam aceste clarificari de la dumneavoastra, deoarece consideram ca, prevederile legislative referitoare la acordarea sporului pentru conditii deosebite sunt aplicate eronat si discriminatoriu in institutia noastra, ducand la diferente salariale inacceptabile (ex. Salariul sef birou fara doctorat depaseste salariul sef serviciu cu doctorat, iar salariul sef serviciu fara doctorat depaseste salariul sefului de servici cu doctorat, salariul consilierului superior fara doctorat depaseste salariul consilierului superior cu doctorat, diferente salariale importante intre consilieri superiori cu aceeasi garadatie de vechime in munca, etc).

Consideram ca, este inadmisibil ca intre doua functii care au acelaşi grad profesional şi aceeaşi gradaţie de vechime sa existe diferente salariale in favoarea functiei fara doctorat, asa cum este inadmisibil ca o functie inferioara sa depasesca sub aspectul veniturilor incasate functia superioara cu doctorat.

In urma numeroaselor solicitari interne la compartimentul juridic si economic din cadrul institutului, ni s-a comunicat ca nu ni se acorda sporul pentru conditii deosebite, noua care venim in contact direct cu microorganisme patogene si reactivi chimici in activitatile zilnice pe care le desfasuram (Laborator control ), deoarece nu atingem/depasim grila de salarizare prevazuta pentru anul 2022 (grila care ar fi atinsa, asa cum este firesc, abia in 2022, cand ni se cuvin si sporurile pentru conditii deosebite), in timp ce colegii de la alte departamente care vin in contact indirect cu noxele (Economic, Contabilitate, Juridic, Calitate, Audit public, Conducere) beneficiaza de spor in cuantum de 30 % pentru conditii deosebite in aceasta perioada (2018 – 2022).

Mentionez ca atat structurile organizatorice din cadrul organizatiei noastre care vin in contact direct, cat si cele care vin in contact indirect cu noxele (pulberi, substante chimice volatile, microorganisme bacteriene si fungice) aferente stabilirii cuantumului sporului pentru conditii deosebite, sunt incluse in acelasi Buletin de expertizare eliberat de Ministerul sanatatii – Directia de sanatate publica a municipiului Bucuresti.

Legea 153/2017 si Regulamentul cadru 917/2017 nu prevad clauze explicite referitoare la un plafon minim sau maxim al salariului de baza pentru acordarea sporurilor pentru conditii deosebite.

Avand in vedere cele mentionate anterior si prevederile legislative aplicabile sistemului sanitar veterinar, solicit, sa ne precizati daca la acordarea sporurilor pentru conditii deosebite se ia in calcul si faptul ca un angajat din cadrul laboratorului atinge/depaseste sau nu atinge/depaseste grila de salarizare din 2022 sau daca acordarea sporului pentru conditii deosebite va avea la baza doar prevederile art. 23 si art 25 din Legea 153/2017 si precizarile din Anexa 3 la Regulamentul 917/2017, indiferent de salariul de baza.

Va multumim anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Simona Sturzu , utilizator 11:52, 26 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se va tine cont de prevederile art. 23 si art 25 din Legea 153/2017 si precizarile din Anexa 3 la Regulamentul 917/2017, indiferent de salariul de baza.

În situația în care, începând cu 1 ianuarie 2018, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare sunt mai mari decât cele stabilite potrivit prezentei legi pentru anul 2022 sau devin ulterior mai mari ca urmare a majorărilor salariale reglementate, se acordă cele stabilite pentru anul 2022.
Multumesc frumos pentru raspuns. Inteleg ca sporul pentru conditii deosebite se da celor care il merita conform Buletinului de expertizare in limita prevazuta la art. 25 din legea 153/2017 si ca acesta nu este "influentat" de salariul de baza stabilit conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare sporuri conditii deosebite Simona Sturzu Simona Sturzu Avand la baza considerentele legale, unanim aplicabile ale legii salarizarii, in numele colectivului pe care il coordonez, solicit precizari in vederea ... (vezi toată discuția)
Aplicarea corecta a sporurilor conform legii 153/2017. Elena Dinca Elena Dinca Mentionez ca lucrez intr-un laborator de chimie in conditii de mediu toxic. Sporurile pentru conditii de munca de la 01.01.2018 au fost aplicate doar ... (vezi toată discuția)
Legea 153/2017 stecki stecki Buna Ziua! Am si eu o intrebare foarte aplicata pe legea 153/2017. Sunt consilier superior gradatia a 3 si lucrez intr-un domeniu unde datorita atragerii ... (vezi toată discuția)