avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat tinut de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat tinut de proba

Cat poate sa tina un angajator un angajat de proba cate zile?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:31, 14 Mai 2011
• Art.276 din Codul Muncii interzice primirea la munca a unui lucrator inainte de incheierea in forma scrisa a contractului individual de munca;
• Art.1 din Legea nr.130/1999 obliga angajatorii sa inregistreze contractele de munca la inspectoratele teritoriale de munca, in termen de 20 de zile de la incheierea lor;
Este vorba, asadar, de doua prevederi menite sa combata munca la negru.

In ultima vreme s-a constatat insa o practica frecventa a angajatorilor care incheie contracte scrise cu lucratorii, dar nu le inregistreaza la ITM decat daca sunt controlati.

Aceasta practica este inlesnita si de complicitatea lucratorilor.

Acestia consimt sa nu le fie inregistrate contractele, iar in caz de control declara, sub semnatura, ca lucreaza pentru angajatorul respectiv doar de cateva zile, avand grija ca numarul de zile declarat sa fie mai mic de 20.


In acest fel se ”fenteaza” cu gratie cele doua prevederi mai sus mentionate: contractul exista bine-mersi, in forma scrisa, exact asa cum prevede legea, doar ca el nu a fost inca inregistrat la ITM (dar mai e timp, ca nu au trecut inca cele 20 de zile).

Codul muncii exact asa cum trebuie aplicat!

Ca sa contracareze aceasta situatie, legiuitorii au decis sa modifice HG nr. 161/2006, care obliga angajatorii sa infiinteze un registru general de evidenta a salariatilor pe care sa-l transmita inspectoratului teritorial de munca in termen de 20 de zile de la data angajarii primului salariat si de 5 zile de la introducerea oricarei modificari.
In noua varianta propusa se prevede ca:

• orice contract de munca va fi inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza. Inregistrarea va cuprinde, ca elemente obligatorii, si urmatoarele date: nume, prenume, CNP, data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei COR sau a altor acte normative;

• registrul general de evidenta a salariatilor se transmite la inspectoratul teritorial de munca cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre primul salariat si, ulterior, de catre fiecare nou salariat.

Astfel registrul devine un act de baza (orice angajat gasit in firma trebuie sa figureze deja in registru, cu date complete de identificare, cu tipul contractului etc.), iar inspectorii veniti in control nu vor trebui decat sa consulte acest registru pentru a descoperi neregulile.

Modificarea HG nr. 161/2006 are in vedere si introducerea a doua noi contraventii:
1) amenda de 1.500 de lei pentru fiecare contract neinregistrat in registru anterior inceperii activitatii, fara ca valoarea cumulata a amenzii sa depaseasca 20.000 de lei;
2) amenda de 3.500-5.000 de lei pentru completarea registrului general de evidenta a salariatilor cu date eronate.



HOTÃRÂRE
pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 161/2006 privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor, cu modificările şi completările ulterioare



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.


Art. I – Hotărârea Guvernului nr. 161/2006 privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 172 din 22 februarie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 2, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(4) Nu au obligaţia de a înfiinţa registru misiunile diplomatice din România, respectiv, ambasadele, reprezentanţele, consulatele generale şi consulatele oficiale”.

2. La articolul 3, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (21) şi (22), care vor avea următorul cuprins:
„(21) La angajarea fiecărui salariat, menţiunile prevăzute la alin. (2) lit. a) – d) se înregistrează în registru cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză.
(22) Menţiunile prevăzute la alin. (2) lit. e) se înregistrează în registru la data încetării contractului individual de muncă”.

3. La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(1) Angajatorii au obligaţia de a transmite registrul la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi au sediul sau domiciliul, după caz, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către primul salariat”.

4. La articolul 4, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, (41), care va avea următorul cuprins:
„(41) În cazurile menţionate la art. 3, alineatele (21) şi (22), registrul se transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul sau domiciliul angajatorul, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariat, respectiv la data încetării contractului individual de muncă al acestuia”.

5. Articolul 8 alineatul (1) se completează cu două noi litere, literele d) şi e), care vor avea următorul cuprins:
„…………………
d) neînregistrarea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor anterior începerii activităţii;
e) completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor cu date eronate”.

6. La articolul 8, alineatul (2) se modifică şi se completează şi va avea următorul cuprins:
„(2) Contravenţiile prevăzute la alineatul (1) se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a) - c) cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei;
b) cea prevăzută la lit. d) cu amendă de 1.500 lei pentru fiecare contract încheiat, fără ca valoarea cumulată a amenzii, determinată de numărul efectiv de contracte, să depăşească cuantumul de 20.000 lei;
c) cea prevăzută la lit. e) cu amendă de la 3.500 lei la 5.000 lei”.

7. La articolul 8, alineatul (4) se abrogă.

Art. II - Hotărârea Guvernului nr. 161/2006 privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor, cu modificările şi completările ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

PRIM - MINISTRU
Emil BOC



3 Noiembrie 2009
@rodica_post, este inca nepublicata, dar asta nu inseamna ca ITM nu poate aplica sanctiuni pentru faptul ca angajatorul nu a incheiat CIM care are in cuprinsul lui si perioada de proba.
pneagu a scris:

@rodica_post, este inca nepublicata, dar asta nu inseamna ca ITM nu poate aplica sanctiuni pentru faptul ca angajatorul nu a incheiat CIM care are in cuprinsul lui si perioada de proba.


Da,am uitat sa precizez ca Hotararea de mai sus este doar un proiect .
Dar sunt sigura ca va fi adoptat si publicat pana la finele anului 2009.

va multumesc pentru intelegere !

cu respect si consideratie,
rodica_post
tudorvaleriu a scris:

1. Perioada de proba este inclusa in CIM. Durata v-a fost spusa de colegii mei.
2. Unii angajatori au aceasta meteahna de a tine in "probe" un angajat mai mult timp pana incheie CIM. Asta se cheama munca la negru.


Buna ziua,

Sunt absolvent de studii superioare si timp de 2 saptamani m-am prezentat la un nou loc de munca. Am tot intrebat cand mi se prezinta un contract de munca si se pare ca Dir Gen a fost deranjat de acest lucru, mentionez ca firma nu are departament de Resurse Umane si din cate am observat Dir. Ec acopera aceasta activitate de inregistrare contracte etc..

Desi am fost asigurat ca s-a transmis prin Revisal contractul de munca si ca sunt angajat pe perioada nedeterminata am fost instiintat sa nu ma mai prezint la serviciu, cu siguranta am deranjat ca am intrebat de contract de munca.... si ca am fost incadrat pe perioada de proba si urmeaza sa fiu chemat sa semnam si actele prin care isi vede fiecare de drum...

ART. 31 – Perioada de proba

(forma modificata prin Legea 40/2011)

(5) Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.

art 31 din legea 53/2003- codul muncii

- absolventii institutiilor de invatamant se incadreaza la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni ( aliniat modificat de art I pct 15 OUG 65/2005)

Am fost in somaj ca absolvent si la 5 zile dupa ce au expira cele 6 luni acordate pentru absolventi. am inceput sa lucrez.

Intrebare:

Firma este obligata sa imi acorde adeverinta de stagiu pentru 2 saptamani de "proba"? Acesta fiind primul loc de munca la care m-am folosit dediploma de studii superioare.

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2011
Larko, utilizator
1. Revin la ce spuneam mai sus: perioada de proba si perioada de stagiu fac parte din CIM, nu sunt separate de acesta.
2. Adica nu se efectueaza intai perioada de proba sau de stagiu si apoi se incheie CIM.
3. Art.31(5) din Codul muncii spune: "Modalitatea de efectuare a stagiului prevazut la alin. (5) se reglementeaza prin lege speciala". Asadar din aceasta viitoare lege vom afla si ce cuprinde adeverinta.
4. Daca ati lucrat cu CIM trebuia sa primiti si dvs. un exemplar din acesta si la eincetarea lui trebuia sa primiti o adeverinta de vechime.
5. Faceti o sesizare la ITM sa verifice daca ati lucrat cu acte in regula sau nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire contract de munca Dinush Dinush Un act aditional de prelungire a contractului individual de munca se transmite in revisal cu o zi inainte de prelungire sau se poate si in aceeasi zi? (vezi toată discuția)
Angajare sau colaborare mada9luci mada9luci Am doua persoane care as vrea sa le angajez la firma(constructii) dar inainte as vrea sa i iau in perioada de proba cateva zile, ce tr sa fac? tr sa le fac ... (vezi toată discuția)
Transmitere revisal neon butterflies neon butterflies daca cererea de incetare a cim cu acordul partilor este facuta incepand cu data de 30.05.2011, in cat timp trebuie despus revisalul? (vezi toată discuția)