avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pot sa dau in judecata?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pot sa dau in judecata?

Am o centrală pe cocs si lemne, iar vecinii mei imi tot fac reclamație cum ca iese fum pe horn si ca le intră fumul in casa. Au facut poze la casa, curte, horn, dormitor si au trimis la diverse instituții de stat. De aproximativ 2 ani am controale peste controale. Mentionez ca am înălțat hornul cu inca 3 metri fata de cel anterior , având în prezent 8 metri, depășind strasina vecinului. Exista o soluție pentru aceasta problema, aș avea câștig de cauză daca înaintez un proces? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 22:21, 4 Decembrie 2018
Daca centrala a fost montata cu proiect avizat ca se incadreaza in normele de poluare, respectiv detineti autorizatie de la primarie pentru instalare centrala sunteti in regula. Era nevoie si de avizul vecinilor pentru instalare centrala.
In functie de zona de amplasare si curentii de aer existenti, respectiv perimetrul de dispersie a fumului si/ sau gazelor in zona se proiecteaza inaltimea cosului de gaze (nu are legatura cu streasina vecinului). Inaltimea cosului de la central dvs. chiar daca este de 8 m poate fi insuficienta in conditiile in care curentii de aer trimit fumul/ gazele de cos exact in curtea/ casa vecinilor. Din punct de vedere tehnic poate fi necesara montarea unor filtre de gaze pe cos pentru retinerea/ neutralizarea gazelor.
Deschizand o actiune in instanta se va dispune efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea mediu si se vor efectua determinari de noxe (fum, gaze toxice - oxid de carbon, bioxid de carbon, oxizi de azot, etc.) in atmosfera inconjuratoare. Pe buletinele de determinare noxe se vor mentiona valorile determinate si valorile de referinta, maxim admise.
Preventiv, puteti dvs. contacta o firma autorizata de Ministerul muncii si Ministerul Sanatatii (gasiti pe internet in judetul dvs.) pentru a efectua contracost, determinari de noxe pentru a sti unde va situati. Contactand firma respectiva puteti cere si masuri tehnice pentru incadrare in gradul de poluare admis.
Puneti-va in locul vecinilor sa va intre gazele in case (urat mirositoare si toxice mai ales ca folositi si carbuni) ce ati face ?
Nu se intelege din postatea dvs ce doriti sa obtineti prin a va judeca cu vecinii respectivi.Din punctul meu de vedere vecinii ar putea sa faca demersuri legale pt ca in cadrul unui proces sa realizeze o expertiza prin care sa verifice legalitatea instalarii centralei ,a cosului respectiv etcDaca din diversele sesizari pe la institutii rezulta ca ati indeplinit conditiile legale privind instalarea ,ca vecinii nu sunt afectati va puteti folosi de inscrisurile respective in masura in care v au fost comunicate si dvs.
daca aveti controale, presupun ca imobilul gazduieste si o firma? contrar, pare ca aveti vecini extrem de influenti
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2018
adriandimitriu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati - fum insuportabil de la hornul vecinului denutadaniel denutadaniel nu mai suportam fumul emis de vecinul de langa mine am ajuns sa nu dormim noaptea de frica sa nu ne axfixiem de fumul emis de cosul sau miroase ingrozitor ... (vezi toată discuția)
Fum toxic vecin la casa Anastasia gar Anastasia gar Buna ziua, stau la casa si am o problema cu un vecin care face un fum gros si inecacios din hornul lui, cei ce au lucrat la el spunand ca se ocupa cu topirea ... (vezi toată discuția)
Horn montat fix pe hat. Turculet Andrei Turculet Andrei Bună ziua. Recent un vecin și-a construit o anexă la aproximativ 60-70cm de gard. A aprovizionat-o cu o sobă a cărei evacuări de gaze este fix in spatele ... (vezi toată discuția)