avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare superficie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare superficie

Buna ziua,

Este posibila cedarea unui contract de superficie pe un teren? Din cate stiu, in cazul concesiunii, terenul nu poate fi cedat decat daca exista un bun imobil (dobandit de noul proprietar), dar nu sunt sigur care este diferenta intre concesiune si superficie, si daca se aplica aceleasi reguli.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:48, 19 Decembrie 2018
Pai, unul este un drept real corespunzator proprietatii publice, iar celalalt este un drept real corespunzator proprietatii private. Acum, diferente sunt multe si este destul de scris.
Cu privire la intrebarea initiala, textul de lege spune ca, "(...) titularul poate dispune în mod liber de dreptul său și cât timp construcția există, dreptul de folosință asupra terenului se poate înstrăina ori ipoteca numai odată cu dreptul de proprietate asupra construcției (...)" insa, bine ar fi sa prezentati problema avuta si noi sa incercam sa va dam un raspuns la problema si nu unul teoretic comparand institutii de drept civil.
Având in vedere ca's inginer, sunt complet depășit de termeni și legi. Proprietarul vrea sa cedeze terenul (luat prin contract de superficie de la primarie) contra unei sume de bani. Eu doresc terenul, numai ca nu sunt sigur ca este posibil , având in vedere ca nu există nici o construcție pe acel teren.

Mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2018
trandafir2, moderator
Acest drept de superficie, nu se poate referi doar la teren, ci se refera inclusiv la ceva ce exista deja sau va exista pe teren.
Acum intrebarea: La ce se refera acel drept de superficie? Ce este sau ce va trebui sa fie pe teren?
Dvs ati vazut actul acelui "proprietar"? Si apropos, proprietar a ce anume? (caci al terenului nu este)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri din domeniul public luiza2008 luiza2008 :)Buna ziua, Va rog sa imi raspundeti la o intrebare,daca se poate: poate exista un drept de superficie in ceea ce priveste bunurile din domeniul public? Va ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate gaab gaab Problema mea sta in felul urmator: actuala sotie (deci cea de-a doua) a cumparat un teren ,iar propietare sunt cele doua fete majore pe care le are din ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie dianda dianda Am cumparat un imobil ,constructie si teren, care este grevat cu un drept de superficie in favoarea Enel,asupra unei constructii constand intr-un post ... (vezi toată discuția)