avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... in ce conditii angajatorul beneficiaza de subventii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

in ce conditii angajatorul beneficiaza de subventii

am absolvit o forma de studii superioare,timp in care am detinut un loc de munca ,nu in domeniu.acum am renuntat la acel loc de munca,si as dori sa stiu daca un posibil angajor ar beneficia de subventii,si in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 11:31, 21 Noiembrie 2009
Legea nr.76/2002 prevede :
Art. 80. - (1) Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a) 1 salariu de baza minim brut de tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
(2) Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevazute la alin. (1) pe o perioada de 18 luni.
(3) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2) angajatorii care au obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca absolventi ai institutiilor de invatamant, pentru absolventii din aceasta categorie.
Art. 81. - Masurile de stimulare prevazute la art. 80 nu se acorda pe perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate.

Art. 82. - In sensul prezentei legi, prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.

Art. 83. - (1) Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.
(2) Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului prevazut la alin. (1), sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. c), e) si f) si art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de serviciu in temeiul art. 84 alin. (1) lit. b), alin. (2) lit. e) si alin. (4) lit. c) din Legea nr. 188/1999, republicata, cu modificarile ulterioare.
(3) Abrogat.
(4) Absolventii pot fi incadrati in conditiile art. 80, o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
In iulie am depasit termenul de 1 an de cand am incheiat cu AJOFM o conventie pentru un absolvent C si nu mi-au primit dosarul pentru ca nu au fonduri, ...acum trecand 12 luni.... nu mai beneficez de nimik.
Poate cu alta generatie de absolventi se va respecta legea de catre stat, ironia sortii, chiar statul a dat legea :))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati pentru firmele care angajeaza absolventi de liceu si facultate adria05 adria05 As dori sa stiu ce facilitati sunt pentru societatile care angajeaza absolventi liceu si studii superioare ?Va mutlumesc. (vezi toată discuția)
Beneficii absolvent studii superioare cosminnn_a cosminnn_a Buna ziua! As dori sa stiu, daca ma puteti ajuta, daca eu sau viitorul angajator mai poate beneficia de ajutorul dat absolventilor. Sunt absolvent de ... (vezi toată discuția)
Limita de varsta angajare absolventi ancacismaru ancacismaru Daca vreau sa angajez o doamna cu varsta de 44 ani, care a terminat facultatea de chimie la zi luna aceasta, beneficiez de ajutorul din partea statului?Sau ... (vezi toată discuția)