avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Trecerea de la pensie de boala la pensie pentru munca ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Trecerea de la pensie de boala la pensie pentru munca depusa

Buna ziua. Sunt nascut la 01.03.1949 si din aprilie 2008 sunt pensionar de boala gr.1. Doresc sa trec la pensia pentru munca depusa si sa aflu daca: 1) in situatia mea voi fi incadrat la pensie anticipata, cu diminuarea corespunzatoare a cuantumului pensiei? 2) se va lua in calcul perioada de pensionare pe caz si de boala si sub ce forma?
Mentinez ca am capatat handicapul ca urmare a unei boli obisnuite, suferita chiar in perioada imediat urmatoare dupa trecerea mea in somaj si depunerea actelor de somaj. Practic nu am apucat sa-mi depun actele pentru somaj si dupa 3 luni am intrat direct in pensie de boala.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: roby lukas , utilizator 15:05, 22 Noiembrie 2009
De la pensie pentru invaliditate nu se poate trece la pensie anticipata sau anticipata partiala ci numai la pensie pentru limita de varsta, asa cum reiese din Legea 19/2000:
Art. 64. - (1) La împlinirea vârstei standard sau a vârstei standard reduse conform legii pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, beneficiarul pensiei de invaliditate poate opta pentru cea mai avantajoasă dintre pensii.
(2) Indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 61 se menţine indiferent de pensia pentru care se optează.
Avand in vedere data nasterii dvs., aveti dreptul sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta la 64 ani si 8 luni in conditiile realizarii unui stagiu minim de cotizare de 14 ani si 4 luni.

De pensie anticipata partiala puteti beneficia daca ati realizat stagiul complet de cotizare de 34 ani si 4 luni. Banuiesc ca nu aveti acest stagiu daca sunteti beneficiar de pensie de invaliditate dar daca il aveti, sunt aplicabile prevederile art. 62, alin. (7), pct. c) din Legea nr. 19/2000: "Nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care (...) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi." Discutati cu cei din comisia de expertiza medicala la prima revizuire.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale nu se au in vedere perioadele in care ati beneficiat de pensie de invaliditate.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dilema pensionare anticipata Inna 05 Inna 05 Buna ziua Daca sunt nascuta in 05.1954, actualmente pensionata pe caz de boala din 03.2007, cu o vechime de 29 de ani si 8 luni, in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata lascarica lascarica Buna seara.Ma puteti ajuta cu un sfat? Am varsta de 57 ani si 2 luni,total stagiu de cotizare realizat este de 37 ani 5 luni iar din ianuarie 2003 sunt ... (vezi toată discuția)
Exista o lista cu bolile cronice pentru pensionare? aureliamoldovan aureliamoldovan As dori sa stiu daca exista o lista cu bolile cronice pt pensionare.In caz ca nu exista,as dori sa aflu daca epilepsia intra in categoria bolilor cronice pt ... (vezi toată discuția)