avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Textul din Legea nr. 196/2018, art. 76, arată că ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Textul din Legea nr. 196/2018, art. 76, arată că sumele cerute pentru fondurile comune ale Asociației de Proprietari în Adunările Generale anuale sunt ilegal cerute dacă nu au fost votate de proprietari conform legilor

Ne este util tuturor să dezbatem textul aflat în Legea nr. 196/2018, art. 76, care arată că sumele cerute pentru fondurile comune ale Asociației de Proprietari în Adunările Generale anuale sunt ilegal cerute dacă nu au fost votate de proprietari conform legilor (și în H.G. nr. 1588/2007 aveam foarte explicit art. 14 alin. 5), prin dovada convocării TUTUROR proprietarilor (la Asociația de Proprietari nr. 71 din Brăila avem 458 de proprietari, care nu pot fi niciodată convocați toți, știind că peste 100 sunt plecați din localitate ... dar legea trebuie respectată în orice condiții) !
Art. 76. - Stabilirea și repartizarea sumei care privește proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul Condominiului se fac în conformitate cu prevederile art. 48 alin.(5), coroborate cu prevederile art. 75 alin.(2).

☛☛☛ Acel articol 76 din Legea nr. 196/2018 ne îndrumă prin acel alineat 5, direct către articolul 48, alineatul (3): „La Adunarea Generală Reconvocată, hotărârile pot fi adoptate doar dacă există dovada că TOȚI MEMBRII Asociației de Proprietari au fost convocați pe bază de Tabel Convocator sau prin Poștă cu Scrisoare Recomandată, cu Conținut Declarat și Confirmare de Primire, și prin afișare la Avizier,” (...). ☛ NOTĂ: Și în vechea legislație era obligația convocării TUTUROR celor 458 de proprietari din Asociația noastră.
(4) Hotărârile Adunării Generale a Asociației de Proprietari sunt obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil, conform prevederilor prezentei legi, inclusiv pentru proprietarii din Condominiu care nu au fost prezenți la Adunarea Generală, precum și pentru proprietarii care nu sunt membri ai Asociației de Proprietari.
(5) Hotărârile luate în conformitate cu prevederile alin. (1) - (4), obligă toți proprietarii să participe, în proporțiile stabilite de Adunarea Generală, la plata lucrărilor, precum și la cheltuielile de funcționare, administrare, întreținere și de înlocuire a părților comune sau a elementelor transformate sau create.
☛ NOTĂ: Acest alineat 5 arată că NOI, PROPRIETARII DIN CADRUL ASOCIAȚIEI NOASTRE, NU PUTEM FI OBLIGAȚI SĂ PLĂTIM LUCRĂRI DE REPARAȚII ȘI ALTE SUME PENTRU PĂRȚILE COMUNE (de fapt, noi n-avem părți comune, deoarece avem 9 blocuri și 28 de scări), DACĂ ADUNĂRILE GENERALE ANUALE AU FOST DECLARATE DE INSTANȚE CA FIIND NULE ABSOLUT ȘI ILEGAL CONVOCATE.
Art. 75. - (1) Cheltuielile Asociaţiei de Proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreţinerea proprietăţii comune şi cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii şi care nu sunt facturate individual către proprietăţile individuale.
(2) Cheltuielile Asociaţiilor de Proprietari, în funcţie de modul de calcul şi de criteriile de repartizare pe proprietăţi individuale, sunt următoarele: (...) c) cheltuieli pe Cota-Parte Indiviză, în funcţie de Suprafaţa Utilă a proprietăţii individuale (...)
(3) Asociația de Proprietari are OBLIGAȚIA de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de Adunarea Generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții SUNT NULE DE DREPT.
4) Niciun proprietar din Condominiu nu este exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună.

Chiar dacă nu hotărau Instanțele nulitatea hotărârilor luate ilegal, nu aveai niciun drept să conduci o entitate juridică de aproape 500 de proprietari în care să ia decizii pentru toți, maxim 20 de așa-ziși proprietari - nu avem garanția că toți cei prezenți la A.G. au fost și proprietari și membri semnatari ai Acordului de Asociere, deoarece actele constitutive ale Asociației n-au mai fost modificate din ... 1997. cu toate că minim două legi obligau la modificarea acestor acte juridice vitale !!!
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2019
flory_mr, utilizator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 10:36, 4 Iunie 2019
Legea e clara, cu privire la convocari si modul de luare a hotararilor.
Ce doriti sa dezbatem?
Dl flory_mr doar se plictiseste...
Geanina DRIAN a scris:
Legea e clară, cu privire la convocări și la modul de luare a hotărârilor.
Ce doriți să dezbatem ?

Articolul 76 este uluitor - citindu-l, se subînțelege că nicio cheltuială comună nu poate fi cerută proprietarilor pe listele de plată lunare (inclusiv Fondul de Salarii și alte Fonduri Comune), dacă nu se respectă art. 48, alin. 1-5, adică dacă nu s-a adus dovada convocării tuturor proprietarilor membri ai Asociației (art. 48, alin. 2 implică faptul că dacă nu au fost convocați TOȚI PROPRIETARII conform art. 47, Adunarea Generală Reconvocată este NULĂ de fapt și de drept).
Deci, noi, proprietarii, putem contesta listele de plată, dacă nu am avut Adunări Generale sau dacă nu au fost legal convocate, conform art. 47 și 48 din Legea nr. 196/2018.
Vă rog, citiți atenți textul art. 76, coroborat cu art. 47, 48 și cu art. 75, alin. 2.
Art. 76. - Stabilirea și repartizarea sumei care privește proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul Condominiului se fac în conformitate cu prevederile art. 48 alin.(5), coroborate cu prevederile art. 75 alin.(2).
Una este ceace doreste sa subinteleaga cineva si alta este intretinere parti comune in contextul legii in vigaore
Legiuitorul nu a prevazut obligatia asociatiei de proprietari sa convoace adunare generala pentru orice suma la dispozitia comitetului executiv,respectiv pentru interventii la partea comuna condominiu
Nu se convoaca adunare generala pentru inlocuit 1 bec ,pentru dezinsectie +deratizare,pentru vidanjare reziduuri,etc
Chiar nimeni de pe Forumul avocatnet.ro nu poate comenta acest articol 76 din Legea nr. 196/2018, care arată că dacă nu s-a convocat legal o Adunare Generală anuală pentru toți proprietarii Asociației (conform art. 47 și 48), proprietarii nu mai pot fi obligați să plătească sumele care privesc proprietatea comună din cadrul Condominiului ?
Apropo, în cazul Asociației noastre, nu știu cum poate fi definită ca și Condominiu unic, știind că avem 9 blocuri și 28 de scări (fără a avea proprietăți comune unice pentru toate), adică ar fi, conform legii, minim 9 Condominii (Asociația noastră a fost înființată în 1997 și înregistrată la Judecătorie ca și un singur Condominiu ... pentru 9 blocuri situate la mare distanță unul de altul).
Sunt curios cum comentează cei care activează în Asociații de Proprietari, acest articol 76 (coroborat cu art. 47, 48 și 75) din Legea nr. 196/2018, știind că e o obligație legală care trebuie respectată mai ales de conducătorii tuturor Asociațiilor de Proprietari din România.
„UNDE-I LEGE, NU-I TOCMEALĂ” ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot proceda proprietarii și membrii din cadrul unei asociații de proprietari, știind că președintele acesteia a refuzat să convoace vreo adunare generală în ultimii 7 ani ? doris2001 doris2001 Cum pot proceda proprietarii și membrii din cadrul unei Asociații de Proprietari, știind că președintele acesteia a refuzat să convoace vreo Adunare ... (vezi toată discuția)
Cum e posibil să existe ca persoană juridică o asociație de proprietari ,,mamut", cu 7 blocuri a câte 330 de apartamente, în care locuiesc nu mai puțin de ... 2310 proprietari ? flory_mr flory_mr Cum e posibil să existe ca persoană juridică o Asociație de Proprietari ,,mamut\", cu 7 blocuri a câte 330 de apartamente, în care locuiesc nu mai ... (vezi toată discuția)