avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort prin acord la starea civila din 1 ian 2010?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort prin acord la starea civila din 1 ian 2010?

Buna ziua.
Daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns cert in privinta intrarii in vigoare de la 1 ianuarie 2010 a unei legi care permite realizarea divortului prin acord la starea civila?
Am intrebat la starea civila dar nu au stiut sa imi da un raspuns cert.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: domnica_sb , utilizator 20:11, 26 Noiembrie 2009
Instantele vor fi degrevate de procesele de divort prin acodrul partilor, iar Serviciile de stare civila vor putea consemna separarea cuplului, potrivit noului Cod de procedura civila(Cpc).
Momentan nu a intrat in vigoare, si nici nu il vad prea curand intrat in vigoare.
noul cod de procedura civila se prezuma ca va intra in vigoare in luna aprilie 2010 . parerea mea este ca se va amana acest termen. :P
pana atunci, se aplica reglementarile in vigoare. ca atare, instanta de judecata este in continuare competenta sa solutioneze actiunile de divort prin acordul partilor.
abea pana in aprilie 2010 trebuiau facute normale de aplicare...ma indoiesc ca vor fi gata...

La o citire neatenta a texului, ai putea crede ca intrarea in vigoare se va petrece in 12 luni. Nimic mai fals. Legea de punerea in aplicare este un act normativ cu caracter tehnic care va trebui creat de aceleasi sub-comisii care au redactat Codurile. Aceasta lege de aplicare va trebui supusa Parlamentului spre adoptare in termen de 12 luni de la promulgarea Codurilor substantiale si in acea lege se va specifica expressis verbis data de intrare in vigoare a codurilor
Multumesc mult pentru raspunsul prompt:love2:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Foarte important: vom avea sansa sa angajam un avocat pt. elaborarea conventiei matrimoniale? Adrian Serban Adrian Serban As avea o a doua intrebare, care cred ca este de INTERES GENERAL, dar si FOARTE IMPORTANTA pentru destui soti sau pretendenti la aceasta calitate! ... (vezi toată discuția)
Nelamurire ?! lilicrin lilicrin La aceasta rubrica nu ar trebui sa ne spunem opiniile despre noul cod civil, respectiv penal? Discutiile pe care le-am citit insa isi au locul in alta parte ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal anemary29 anemary29 intra sau nu in vigoare de la 1 sept?sau ce se intampla stie cineva ceva? (vezi toată discuția)