avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare casa pe teren concesionat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare casa pe teren concesionat?

Buna ziua,

Vreau sa achizitionez un apartament aflat intr-un bloc nou. Blocul este construit pe un teren concesionat de la primarie pe 49 ani.

As dori sa stiu daca:
1. Este legala aceasta tranzactie? Are proprietarul dreptul sa vanda daca terenul nu-i apartine?
2. Acest teren poate fi cumparat de la primarii ulterior achizitiei apartamentului? De catre cine - de cel care a concesionat terenul sau de proprietarii carora a vandut?
3. Ce probleme legale pot aparea de aici?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 21:58, 1 Decembrie 2009
1. Vi se vinde apartamentul nu si terenul concesionat, deci este legal.
2. Terenul va putea face obiectul vinderii numai daca face parte din domeniul privat al consiliului local, si numai dupa ce se obtine o hotarare in acest sens, vindere ce se va face catre proprietarii apartamentelor de la acea data.
3. Nu pot apare probleme juridice majore.
dar in cazul unei case la curte, daca concesionarul devine propr terenului mai este vreo problema pentru cumparator ?
@Gabescu--sunt de acord cu dvs cu o mentiune la pct.2 si anume-- terenul daca va fi vandut va fi vandut catre proprietarii actuali deoarece legea prevede clar obligatia celui care preia un contract de concesiune sa se inregistreze in termen de 1 luna de zile la primarie cu toate datele in vederea redactarii unui nou contract intre primarie si noul proprietar !B-)
@Geckson-- nu este absolut nici un fel de problema juridica! Numai ca eu nu am auzit pana in prezent de nici un concesionar care sa fi reusit sa cumpere terenul pe care il concesionase de la primarie! Nu exista prevederi legale in acest sens in prezent!Poate in viitor!
deci nu ma sfatuiti sa intru in aceasta combinatie? ideea este ca cel care are imobilul care ne intereseaza pe terenul concesionat ne-a spus ca isi va putea lua in proprietate terenul dar ii trb bani - daca ii dam avansul in baza unui precontract va face aceste demersuri ...
Eu nu va sfatuiesc nimic! Doar va spun ca va minte cu nerusinare! Si , ca sa va convingeti ca eu am dreptate , va sfatuiesc sa mergeti singur , fara el , la primarie si sa intrebati daca vi se poate vinde in acest moment un teren concesionat si care este temeiul legal! Si dupa aceea va rog sa postati pe acest topic ce raspuns ati primit !B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament marcelutza marcelutza As vrea sa cumpar un apartament ,dar am aflat ca terenul nu este decit concesionat de constructor,deci mie nu imi vinde terenul de sub blocul respectiv,ci ... (vezi toată discuția)
Un contract de concesiune poate fi cesionat? Emil P Emil P Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarele intrebari: - un lac poate face obiectul unei vanzari-cumparari? - contractul de ... (vezi toată discuția)
Intabulare drept proprietate Robert Marian Robert Marian Am cumparat un apartament. Cota de teren aferenta mi-a fost data in concesiune pe termen nelimitat, cu obligatia de a plati anual o suma de bani. Suprafata de ... (vezi toată discuția)