avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Pot să deduc 50% din cheltuielile cu mașina ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Pot să deduc 50% din cheltuielile cu mașina personală, fără a face foi de parcurs, dacă o trec pe PFA prin contract de comodat?

Buna. Pot sa deduc 50% din cheltuielile cu masina personala daca o trec pe PFA prin contract de comodat, dar fara foi de parcurs? Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 14:55, 17 Septembrie 2019
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Cu bonurile de benzina luate pe pfa si daca acele drumuri facute cu masina puteti dovedi ca au adus venit pe pfa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua. Cum as putea demonstra ca acele cheltuieli au adus venit PFA-ului. Ce acte pot face o asemenea demonstratie cand activitatea PFA-ului este in propria locuinta? In lege nu vad absolut nici o cerere de a demonstra ca aceste cheltuieli sunt in folosul PFA-ului. Vad doar ca daca fac contract de comodat pe 1 autovehicul pot deduce 50% din cheltuieli PUNCT. Intrebarea era daca mai am nevoie de foaie de parcurs.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2019
Loed, utilizator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai se vede din documentele doveditoare cu care inregistrati in registrul jurnal de incasari si plati venitul respectiv, adica raportul de la casa de marcat sa chitantele si extrasul de cont daca aveti incasare prin contul pfa.
Adica de exemplu daca dumneavoastra aveti incasat pentru activitatea autorizata 200 lei de exemplu in anul 2019 si veniti cu o cheltuiala anuala cu combustibilul de 2000 lei, fiti sigur ca la un eventual control care poate fi peste trei sau patru ani, o sa va scoata acea cheltuiala.
Domnule Neagu, cred ca nu ati inteles intrebarea...
Incerc sa o reformulez, intrucat si eu sunt interesat de subiect:
Daca eu sunt PFA, si natura activitatii nu presupune deplasari, respectand anumite proportii de bun simt intre venituri si cheltuieli, pot sa imi deduc 50% din cheltuielile cu masina personala, in baza unui contract de comodat intre mine si pfa-ul meu, fara sa mai fie nevoie de fac foi de parcurs si alte documente justificative?
Adica eu ca pfa, sa zicem programator care lucrez de acasa, cu un venit de 10.000 ron/luna, imi fac contract de comodat pentru masina, si inregistrez facturi de piese de 1.000 ron, si bonuri de combustibil de 800 ron intr-o luna. Contabil mi se va considera 900 ron ( (1000+800)*0.5 ) ca si cheltuiala, strict in baza facturilor si a bonurilor si a contractului de comodat, fara sa fie nevoie sa mai fac si alte hartii (foi de parcurs) ?
As mai adauga faptul ca mersul a ANAF, banca, cumparat tipizate, etc, se pot numi drumuri in interesul PFAului. Evident acestea sunt poate 0.1% din totalul drumurilor dar nu putem spune ca masina nu este folosita DELOC pt pfa.

Alte discuții în legătură

Ce cheltuieli poate deduce pfa? bygserv bygserv Buna ziua. Revin din nou pe acest forum ( foarte folositor dealtfel ) cu inca o intrebare. Inafara de cheltuielile cu achizitia produselor care privesc ... (vezi toată discuția)
Foaie de parcurs Dragomir Magda Dragomir Magda Sunt PFA ca consultant in domeniul managementului si imi desfasor activitatea la sediul clientilor aflate in diferite localitati din tara. Intrebarile mele ... (vezi toată discuția)
Cheltuiala deductibila Ari77 Ari77 Buna ziua, Am un PFA cu prestari servicii (vand produsele unei firme ca intermediar). Lucrez mult si pe teren, in 10 judete. Firma pt care lucrez a dat ... (vezi toată discuția)