avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie somaj, dupa concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie somaj, dupa concediu ingrijire copil

Ma confrunt cu un fapt stupid...
Primaria la care lucru acum, a angajat in anul 2007, o persoana, cu contract individual de munca pe perioada determinata. Cu o luna inainte de expirarea duratei contractului, persoana, insarcinata fiind, a solicitat concediu pentru ingrijirea copilului in conf. cu O.U.G. nr.148/2005.
Astfel, a fost emisa o dispozitie de primar...total aiuristica, care, in preambul, are prevederile din codul muncii referitoare la demisie.. un referat prin care se propune incetarea CIM prin demisie... iar la partea dispozitiva, incetarea contractului de munca are loc, datorita faptului ca persoana a trecut in concediu de ingrijire copil. :O
In cartea de munca, i-a fost scris " incetat CIM prin demisie". Persoana, si-a luat concediu pentru ingrijire copil, timp de 2 ani, apoi a lucrat iar pe perioada determinata ( vreo 3 luni) la ceva firma privata, apoi, a dorit sa-si ia indemnizatie de somaj.. insa, a fost refuzata, pe motiv ca de la primarie a plecat prin demisie, si deci, pe motiv imputabil.
Conf. art. 18 alin. (7) din O.U.G. nr. 148/2005 " Perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu aceasta."
Deci, opinez io... are dreptul si la somaj, nu? Are cineva idee de ce i se refuza dreptul la somaj?
In ceea ce priveste dispozitia buclucasa..ma gandesc inainttez o actiune in contencios administrativ, pentru anularea actului respectiv, si emiterea dispozitiilor corespunzatoare ( de suspendare a CIM pentru concediu CIC, si incetare de drept, ca urmare a expirarii termenului contractului). :)
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 22:57, 30 Noiembrie 2009
1. Conditia pentru a primi indemnizatia de somaj este ca de la ultimul loc de munca sa-i inceteze CIM din motive neimputabile salariatului.
2. Nu conteaza cum a incetat CIM la angajatorii ceilalti.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
CIM trebuia suspendat, apoi avea loc o desfacecere a CIM de drept art 56(j) Codul Muncii.Inregistrarile in carnetul de munca,avand aceasta succedare genereaza dreptul de indemnizatie somaj.
La dvs. a fost inregistrata o demisie ceea ce nu da dreptul la acordare indemnizatie somaj.

Art. 51. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
Art. 56. - Contractul individual de muncă încetează de drept:
j) la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată;
Da, doamna, aveti dreptate.... de altfel, am mentionat si io mai sus. Din pacate, io doar ma confrunt cu problema... n-am participat la ea. Teoretic, dupa cum a specificat si d-l. Tudor Valeriu, conditia pentru a primi indemnizatia de somaj este ca de la ultimul loc de munca sa-i inceteze CIM din motive neimputabile salariatului De la firma privata, CIM i-a fost incetat, ca urmare a expirarii termenului contractului. Deci, ar trebui sa beneficieze, nu? :)
Da, daca i-a expirat termenul CIM pe perioada determinata, poate beneficia de indemnizatie de somaj.
Multumesc. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj maria gavrila maria gavrila buna ziua, va rog sa ma ajutati sa aflu daca pot intra in somaj.Acum sunt in cic , concediu ce se va incheia pe 21 oct 2010. problma este ca in 03.12.2008 mi-a ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil eu1983 eu1983 Buna ziua , Ce se intampla daca o angajata are contract pe perioada determinata , este in concediu de crestere copil cu durata de 2 ani si cim se termina cand ... (vezi toată discuția)
Reluare somaj NGabriela NGabriela Am intrerupt somajul dupa o luna si m-am angajat la o firma unde am lucrat 3 ani.Acum(motivele nu cred ca sunt importante)mi-am dat demisia.Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)