avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general La un Contract de comodat pentru folosinta unor ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

La un Contract de comodat pentru folosinta unor utilaje, se poate achita sumele pentru un credit de cumpararea acestora

Societatea X, cu 4 asociati, toti din familie a avut activitate de panificatie pana in 2007.
Aceiasi asociati au mai infiintat o alta firma Y si in continuare au functionat din 2008, cu utilajele fostei SC.
Din 2007 firma X achizitionase cu contract de vanzare cumparare utilaje panificatie, cu credit de la o banca, iar banca nu a fost de acord sa treaca creditul pe noua societate. De mentionat ca firma X nu are alte datorii ori debite la stat si de la sfarsitul anului 2007 nu a avut nici un fel de activitate.
S-a continuat achitarea ratele la banca cu numerar,pentru firma X de aceasta noua societate, din casa dar soldul casei la firma Y a crescut cu aceste sume platite pentru vechea socitate, fara a se efectua inregistrarile corecte.
Mentionez ca intre cele 2 societati s-a efectuat un simplu contract de comodat pentru folosinta utilajelor, iar firma Y s-a angajat sa-i achite ratele la credit. Achitarea ratelor la banca s-a efectuat cu numerarul din casa ridicat de administrator avans plati si depus la banca in contul de credit al firmei X.
Intrebare.
Cum se poate diminua soldul casei, deoarece contabilul nu a rezolvat problema corespunzator sumelor ridicate si achitate? Deci care ar fi inregistrarile contabile?
Cel mai recent răspuns: ContSters60554 , utilizator 10:22, 6 Decembrie 2009
Intrucat societatea Y s-a angajat sa plateasca la banca suma reprezentand rata creditului si avand in vedere ca, din punctul meu de vedere, intre doua persoane juridice nu este corect incheierea unui contract de comodat, cred ca in primul rand trebuia incheiat un contract de asociere in participatiune, unde societatea X venea cu utilajele, iar societatea Y cu restul: forta de munca, materii prime, utilitati etc.
Utilajele apartin societatii X, sunt folosite de societatea Y, pentru care aduc profit, de aceea mi se pare corect ca acest profit sa fie impartit, procentual intre cele doua firme.
Astfel s-ar rezolva si platile intre cele doua firme, cu valoarea ratei, intrucat decontarea cheltuielilor si veniturilor aferente asocierii in participatiune se face lunar.
In alta ordine de idei, cred ca valoarea participarii firmei X este mult mai mare decat valoarea ratei.
Si din cate spuneti, asociatii sunt aceiasi.
Daca sunteti de acord cu aceasta parere, am sa revin cu o monografie contabila pentru asocierea in participatiune.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2009
Cornelia Tulpan, Contabil
Este solutia ideala ! Postati monografie , va rog.
Postati si precizari privind obligatiile declarative .

Multumesc
Da, sunt de acord cu punctul de vedere al dvs.Cred ca nici daca se incheia un contract de inchiriere pentru utilaje nu era mai bine. Postati si o o monografie contabila pentru asocierea in participatiune.
Multumesc!
D-na Cornelia solutia d-voastra ar fi corecta daca s-ar demara acum afacerea . Se poate tine cont de acum in viitor de sfaturile si monografia d-voastra.

Contractul de comodat intre 2 persoane juridice ,conform codului civil nu este interzis . Ca si atentionare fiscala , cheltuiala cu amortizarea utilajelor pe firma X nu este deductibila .

Eu as sugera un precontract de vanzare – cumparare, sau un contract de vanzare cumparare escrow intre cele doua firme pe perioada creditului cu obligatia achitarii de catre firma y pt firma x, in numerar sau prin banca, a ratelor conform scadentarului .
Depinde de multe informatii contabile pt a emite o solutie corecta : valoarea ramasa a creditului, de soldul contului casa, avansuri de trezorerie, dividende.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de asociere in participatiune ccccristina ccccristina buna ziua un asociat( a venit cu spatiu),trebuie sa primeasca lunar de la celalalt asociat in fiecare luna 3000 de euro + tva in urma desfasurarii ... (vezi toată discuția)
Contract comodat/contract inchiriere caprice caprice Este posibil ca o societate X sa dea printr-u ctr de comodat unei societati Y dreptul de folosinta/exploatare gratuita asupra unui teren(proprietate ... (vezi toată discuția)
Contract de asociere in participatiune Corina Chilom Corina Chilom buna ziua! Cum se face un contrac de asociere in participatiune in situatia in care una dintre societati, acorda celeilalte licenta de expertiza contabila, ... (vezi toată discuția)