avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Conditiile deductibilitatii sponsorizarii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Conditiile deductibilitatii sponsorizarii

Buna ziua,

Intrebarea mea este legata strict de conditiile in care sponsorizarile sunt considerate deductibile.

Din legea 32/1994 am concluzionat ca nu sunt permise:

1. sponsorizarile reciproce intre persoane fizice sau juridice - asta inseamna ca sunt interzise sponsorizari intre entitati care sunt conduse de aceleasi persoane? Iar aici, conducerea societatii in acceptiunea legii este reprezentata doar de administrator si asociati sau de intreaga organigrama?

2. sponsorizari catre rude si afini pana la gradul patru - aici este destul de clar dar are legatura cu a doua intrebare de mai sus;

3. sponsorizari catre persoane fizice fara scop lucrativ care sunt conduse sau controlate direct de sponsor - cum se interpreateaza acest punct? se refera strict la persoanele din conducere si daca da, care sunt considerate acelea. Revenim deci la intrebarile de la primul punct.

Se mentioneaza apoi ca nu beneficiaza de facilitatea fiscala sponsorul care urmareste in mod direct indirect sa directioneze activitatea beneficiarului. Care sunt interpretarile aici?

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 21 Ianuarie 2020
AphisG, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 02:22, 21 Aprilie 2020
nu se poate da un raspuns simplu si general la intrebari, pentru ca trebuie interpretate in spiritul si scopul lor pentru fiecare caz particular in parte, data fiind marea diversitate de situatii in practica, de aceea nici nu a fost mai precisa formularea din lege. Ca daca o firma la care statutul spune ca sponsorizarile sau politica de sponsorizari o decide AGA nu prea conteaza cine e administratorul sau directorul ca el doar executa hotararile AGA si au asocaitii/ actionarii ideile proprii daca si cui sa se dea sponsorizari..... si invers la un ONG beneficiar daca ala de ani de zile primeste constant sponsorizari de la o anumita firma pentru ceva activitate repetata / continua pe care o face, nu faptul ca anul asta presedinte al ONG este cutarica e relevant... ca nu influenteaza.... deci in asemenea caz faptul ca x e si presedinte la ONG si administrator la firma sponsor nu face sa fie incalcata legea... in schimb daca la firma sponsorizarile le decide administratorul si da sponsorizarea unei asociatii unde el nu e nici membru nici nu are in componenta sau in organele de conducere sot, ruda sau afini de niciun grad, insa acolo presedinte este amanta lui si in board mai sunt nasul si nasa lui, sau daca acea asociatie de acei bani duce in tabara in Austria copii administatorului si directorilor de la firma sponsor, nu e OK. La fel si cu "directionatul" - exista si directionare indirecta, cand nu conditioneaza prin contractul de sponsorizare sa continue sa mai faca si alte activitati sau dimpotriva sa nu se apuce / sa nu continue activitati existente nelegate de sponsorizare... dar prin atitudine sau alte influente indirecte da de inteles ca ar dori asta ca sa acorde sau continue acordarea sponsorizarii.... manevra tipica unora care prin sponsorizari vor sa obtina tacerea unor ONG care critica vreo atitudine, activitate a firmei lor sau a unei alte firme din grup - ex. ONG de mediu sau de drepturile omului care unele firme cauta sa le "neutralizeze"prin sponsorizari....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitate între calitatea de sponsor și cea de membru ong Depeta1 Depeta1 Incompatibilitate între calitatea de sponsor și cea de membru al consiliului director al unui ONG Buna seara, daca ai un IMM, poți fi și membru cu ... (vezi toată discuția)
Asociație Ana231 Ana231 Buna ziua! Sunt acționar minoritar intr-o firma (10%) și împătimită a motocicletelor in timpul liber. Doresc sa înființez o asociație pentru pentru ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitati?! camiha camiha Va supun atentie urmatoarea speta: Din Consiliul Director al unei ONG face parte o SRL, avand calitatea de PRESEDINTE Reprezentul legal al SRL-ului este ... (vezi toată discuția)