avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Situație teoretică
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Situație teoretică

Buna seara , Șofer profesionist am cazut într-o capcană la o întrebare legată de prioritatea de trecere intr-o intersecție.Nu pot insera poza dar citind iar decretul mi-am dat seama unde am greșit dar totodată am observat și o discordanta in textul legii care un avocat ar putea răsturna situația într-un mod neașteptat ptr cineva neavizat..va rog opinia dvs

Art 59 alin 3 din OUG 195/2002 reglementeaza prioritatea ce trebuie acordata de un autovehicul care părăsește drumul prioritar .

Art 59 alin 2 reglementează prioritatea într-o intersecție...
și aici avem problema care juridic răstoarnă situația...ptr că încadrat la alin 3 un vehicul într-o situație trebuie să dea prioritate iar în alin 2 nu trebuie .
Intersecțiile sunt de 2 tipuri..dirijate sau nedirijate ...însă în alin 2 se specifica numai intersecție..ceea ce juridic cred că se poate încadra la orice tip de intersecție..
Practic legea trebuie sa fie clară și concisă care sa nu lase loc de îndoială ..ori chiar alin 2 lasă loc de interpretări..intersectie-dar ce tip de intersecție , dirijată-nedirijata?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 06:13, 29 Martie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e nici o neclaritate, manevra de a vira la stinga intr-o intersectie este fara prioritate (se aplica prioritatea de dreapta pentru cei cu care se intersecteaza), insa exista un caz in care nu se aplica acest lucru si asta e subinteles la aliniatul 3, cind in intersectie virajul la stinga este cu prioritate, prin indicator care arata clar acest lucru.

(2) În intersecții, conducătorii vehiculelor care virează spre stânga sunt obligați să acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersectează și care circulă din partea dreapta.
(3) În intersecțiile cu circulație dirijată prin indicatoare de prioritate, regula priorității de dreapta se respecta numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecție de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeași semnificație de prioritate sau de pierdere a priorității.
Ultima modificare: Duminică, 29 Martie 2020
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verde intermitent vs. verde BogdanP BogdanP Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai \"slab\" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele \"plin\" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici ... (vezi toată discuția)
Regim legal pentru culorile semaforului verde și verde intermitent: când am prioritate? pinteat pinteat Stimati colegi, Stiu ca a mai fost adresata aceasta intrebare, insa nu am vazut un raspuns care sa ma edifice pentru speta pe care o am in minte. Voi ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)