avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Obligativitate testare medicala
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Obligativitate testare medicala

Buna ziua,
In situatia actuala compania pentru care lucrez a anuntat in scris ca ne va oferi un "beneficiu optional" constand intr-o testare medicala in cadrul companiei pentru noul coronavirus, dar acest optional a devenit obligatoriu in discutia verbal. Astfel dupa ce nu mi-am dat consimtamantul pentru prelevare de probe, avand in vedere ca am respectat legislatia in toata perioada de urgenta, s-a incercat fortarea schimbarii deciziei mele personale referitor la acest aspect, in cele din urma ajungand sa imi depun o cerere de concediu de odihna la finalul caruia mi s-a cerut sa aduc o adeverinta medicala precum ca sunt apta de munca.
Intrebarea mea ar fi: este legal sa se impuna testarea medicala? Daca nu, care sunt articolele din lege care sustin ca un act medical nu poate fi impus fara acordul angajatului?
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 20:36, 13 Mai 2020
Va recomand sa faceti testarea daca aceasta este solicitata de medicul de medicina muncii cu care angajatorul are contract. Angajatorul are obligatia sa nu va primeasca la lucru fara a avea efectuat controlul medical.
Daca medicul de medicina muncii considera ca nu aveti capacitatea din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca se poate ajunge pana la incetatra contractului de munca sau in cel mai bun caz o suspendare temporara a acestuia. Medicul de medicina muncii poate solicita investigaţii suplimentare care sa-l ajute in stabilirea aptitudinii in munca. Controlul medical se face in baza unei fise de identificare a factorilor de risc profesional, completata de angajator, unde va specifica in care sunt riscurile la care sunteti supusa la locul de munca.Medicul de medicina muncii va elibera o fisa de aptitudine (probabil aceasta este adeverinta care spuneti ca v-a fost solicitata) in care va mentiona daca aveti sau nu aptitudinea de a profesa.
De altfel angajatorul are obligatia sa asigure controlul medical periodic pentru salariati si are obligatia de a nu primi la munca salariatii care nu corespund din vedere medical
Art. 13 din Legea 319/2006 a secutitatii muncii
j) sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical si, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic si, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii;

ART. 61 din Lege nr. 53/2003-Codul muncii
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana
salariatului în următoarele situaţii:
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;

HOTĂRÂRE nr. 355 din 11 aprilie 2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor
ART. 8
(1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.

ART. 9
1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art. 8.
ART. 9
2) În situaţia în care lucrătorul se află temporar, din cauza unei boli, în situaţia de incapacitate medicală privind desfăşurarea activităţii la locul de muncă în profesia/funcţia pentru care se solicită examenul medical de medicina muncii, medicul de medicina muncii stabileşte inaptitudinea temporară până la dispariţia cauzei
medicale, iar în fişa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "inapt temporar".
ART. 12
(1) Inaptitudinea permanentă în muncă, în sensul prezentei hotărâri, reprezintă incapacitatea medicală permanentă a lucrătorului de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/funcţia pentru care se solicită examenul medical privind aptitudinea în muncă.

Iar dreptul medicului de medicina muncii de a decide aptitudinea sau inaptitudinea in munca este intarita si de decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2020
inspectorSSM, utilizator
Buna ziua,
Poate ca nu am explicat suficient de bine, dar nu ma refer la controlul periodic pentru medicina muncii, care a fost efectuat si am primit raspunsul ca sunt apt de munca(fisa este la locul de munca)
In acest moment este vorba despre o testare pentru coronavirus “oferita” de angajator ca fiind o testare “optionala”, dar pentru care face presiuni sa participam. Momentan pentru aceasta testare ma intereseaza care sunt legile prin care imi pot sustine decizia de a nu lua parte la aceasta testare - in conditiile in care nu prezint nici un simptom si nici nu am calatorit in afara tarii ci am fost zilnic la locul de munca, la fel ca si inainte de aceasta stare de urgenta.
Tocmai asta v-am aratat si eu, aceasta testare poate fi considerata ca o supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă conform prevederilor art. 8 din HG 355/2007 (reprodus mai sus). Conteaza daca testarea a fost solicitata de medicul de medicina muncii, daca da nu o puteti refuza.
Nu precizati daca ati avut activitatea intrerupta (somaj tehnic) in starea de urgenta. Daca da sunt aplicabile si prevederile din HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 24 Efectuarea examenului medical la reluarea activităţii are următoarele scopuri:
a) confirmarea aptitudinii lucrătorului pentru exercitarea profesiei/ funcţiei avute anterior sau noii profesii/ funcţii la locul de muncă respectiv;
-art. 25 Medicul de medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical la reluarea activităţii ori de câte ori îl consideră necesar, în funcţie de natura bolii sau a accidentului pentru care lucrătorul a absentat din producţie.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspunsurile de pana acum.
In toata perioada starii de urgenta nu am avut nici o zi de pauza de lucru si nici simptome; Cerinta de testare a venit ca si un “bonus optional” din partea managerului general fara nici o legatura cu vreo cerinta de la medicina muncii.
Inteleg ca daca ar fi cerinte de evaluari medicale pentru medicina muncii, sunt obligatorii, dar in aceasta situatie nu este decat o cerinta de la medicina muncii. Doar de azi sunt in concediu de odihna ca urmare a presiunilor care s-au facut in urma refuzului testarii medicale “optionala”.
Sper ca aceste informatii suplimentare va clarifica putin mai bine situatia.

Alte discuții în legătură

Relații de munca eniko69 eniko69 Lucrez în cadrul serviciilor de urgenta, și de curând am avut o colegă cu tentativa de suicid. După 2 săptămâni de concediu medical, dorește ... (vezi toată discuția)
Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)
Exercitarea profesiei de medic crystyna04 crystyna04 Ce boli te face inapt de a ti exercita profesia de medic?Multumesc (vezi toată discuția)