avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proces civil pentru calomnie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proces civil pentru calomnie

Ce mi s-a intamplat se incadreaza perfect la calomnie. Din moment ce parchetul zice ca nu mai este incriminata de codul penal pot intenta in mod fondat acest proces civil (si sa am sanse reale sa castig - doar fiindca am dreptate?).
Cel mai recent răspuns: w0lfshad3 , utilizator 15:16, 17 Decembrie 2009
puteti promova o actiune civila in raspundere delictuala pentru daune interese. calomnia constituie si fapta ilicita. daca si celelalte conditii ale raspunderii delictuale sunt intrunite, aveti sanse...
Dupa o inscenare, am fost dat afara pe motive disciplinare de la munca (abuziv de un ins care nu indeplinea functie de conducere) dupa ce mi s-a inscenat ca am batut o fata - de altfel au si incercat sa ma santajeze propunadu-mi sa-mi dau demisia, ceea ce nu era nevoie daca actul era real. Mentionez ca decizie de concediere este contestata deja la litigii de munca, si am initiat plangere penala, dar doresc sa atac in instanta si instigarea si faptele calomnioase care au produs acest efect disciplinar (deoarece in mod irational nu mai sunt penale).
Excluzand faptul ca ma simt pe deplin indreptatit sa fiu despagubit; din ce-am cititi sumar, raspund la intrunirea unor conditii, asadar:
- fapta elicita exista
- savarsirea cu vinovatie exista (si am dovezi) - desi ei vor veni posibil cu martori falsi, ma intreb daca au curajul sa faca sperjur insa
- exista prejudiciu (de fapt e si motivatia faptuirorului sa ma priveze)
- raportul de cauzalitate este inerent intre fapte si efect; faptele genereaza efect prejudicios si materializeaza insasi fapta ilicita (prin instigare)

Credeti ca e suficient? Cata nevoie am de avocat in opinia dvs in procente? Pot beneficia de legea conform careia statul imi acorda o data pe an subventie in valoare de maxim 12 salarii minime pe economie pentru plata cheltuielilor de judecata?
v-am mai rasapuns la acest subiect si pe topicul celalalt.
cred ca procurorul nu a gasit ca sunt intrunite toate conditiile pt savarsirea infractiunii de calomnie si deci nici in instanta civila nu prea ati avea sanse sa obtineti daune, atata timp cat tot un magistrat a considerat ca faptele nu constituie o calomnie.
este bine sa consultati un avocat, ca sa vada exact ce se intampla in dosarul dvs si sa va zica ce pasi trebuie urmati.
Nu prea ma intereseaza daunele, ci restituirea situatiei dinainte, asa cum specifica si codul penal. Dovezile sunt covarsitoare si trebuie sa stiu sigur daca calomnia este incriminata sau nu. Din hartia de la parchet:
art. 62 alineatul 3 din legea 24/2000 privind tehnica legislativa "abrogarea unei dispozitii sau a unui act normativ are caracter definitiv", mentionand ca asupra abrogarii nu se poate reveni nici direct si nici indirect, pe calea unei decizii de neconstitutionalitate.

Codul penal e act normativ sau dispozititie? E important sa stiu ce valoare are constitutia Romaniei, sau Curtea Constitutionala?
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
w0lfshad3, utilizator
Codul penal e act normativ, la fel si Constitutia.

Alte discuții în legătură

Calomnia w0lfshad3 w0lfshad3 Pana la urma si-n acest moment se aplica la codul penal sau nu? Parchetul zice ca nu si ca trebuie sa dea parlamentul o noua lege. Ce mi s-a intamplat mie ... (vezi toată discuția)
Calomnia samjadammar samjadammar imi permit sa va deranjez cu o intrebare . care este sanctiunea sau pedeapsa pentru calomnie? (vezi toată discuția)
Lnfractiunea de insulta si calomnie sandidu sandidu Precum se stie , art 205 si 206 din Codul Penal referitoare la pedepsirea infractiunii de insulta si calomnie au fost eliminate ! Stie cineva daca fapta de ... (vezi toată discuția)