avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calomnia
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calomnia

Pana la urma si-n acest moment se aplica la codul penal sau nu?

Parchetul zice ca nu si ca trebuie sa dea parlamentul o noua lege.
Ce mi s-a intamplat mie se incadreaza perfect la calomnie, fals pentru obtinerea de efecte juridice si disciplinare (cu dovezi). Ce optiuni am in acest caz? O speta civila?
Cel mai recent răspuns: w0lfshad3 , utilizator 16:09, 17 Decembrie 2009
insulta si calomnia exista, sunt din nou incriminate.
depinde de ce fapte s-au petrecut, poate acelefapte nu intrunesc conditiile infractiunii de calomnie.
De prin 2006 n-am mai vazut procese de insulta si calomnie in instanta penala.
In civil, da.
Mi s-a inscenat ceva pentru obtinerea de efecte disciplinare si batjocorire, asta zice si codul penal ca e calomnia, dar in hartie procurorul face pledoarie ca nu mai e incriminata. Trebuie sa stiu foarte sigur daca calomnia este incriminata sau nu, pentru ca acuzatia de favorizare a infractorului si neglijenta in serviciu este iminenta. O sa intreb pe toata lumea, deocamdata chiar si procurorul zice ca legea e ambigua (nu stiu de ce).

Din hartia de la parchet:
art. 62 alineatul 3 din legea 24/2000 privind tehnica legislativa "abrogarea unei dispozitii sau a unui act normativ are caracter definitiv", mentionand ca asupra abrogarii nu se poate reveni nici direct si nici indirect, pe calea unei decizii de neconstitutionalitate.

Codul penal e act normativ sau dispozititie? E important sa stiu ce valoare are constitutia Romaniei, sau Curtea Constitutionala?

P.S. fac referire la textul in sine prezent in forumul ce-l voi puncta prin link si comentariul care indica faptul ca daca a fost declarata neconstitutionala dupa, a fost neconstitutionala si inainte de a se adopta (logic nu?), in concluzie, o eroare.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
w0lfshad3, utilizator
Cred ca am inteles, cu aceasta concluzie am sa-i si atac:
"Decizia Curtii Constitutionalitate de neconstitutionalitate a deciziei de abrogare este o constatare de fapt, nu doar o decizie, cu care se putea pronunta si inaintea abrogarii (fiindca in fapt constitutia exista inaintea abrogarii). In fapt abrogarea calomniei fiind neconstitutionala este o eroare, si prin urmare nu este un act normativ nici dispozitie. Codul Penal si Constitutia Romaniei sunt ambele acte normative, si nu se pot contrazice reciproc. Cititi articolul 147 din Constitutie."

Oricum procurorul ignora si dovezile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces civil pentru calomnie w0lfshad3 w0lfshad3 Ce mi s-a intamplat se incadreaza perfect la calomnie. Din moment ce parchetul zice ca nu mai este incriminata de codul penal pot intenta in mod fondat acest ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia, 25 iulie 2010 garincea garincea Buna ziua! Domnule Consilier, stiti cumva, foarte precis, insulta si calomnia sunt sau nu sunt incriminate \"la aceasta ora\"-25 iulie 2010?!Acea abrogare a ... (vezi toată discuția)
Lnfractiunea de insulta si calomnie sandidu sandidu Precum se stie , art 205 si 206 din Codul Penal referitoare la pedepsirea infractiunii de insulta si calomnie au fost eliminate ! Stie cineva daca fapta de ... (vezi toată discuția)