avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere fortata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere fortata

Din cauza restrangerii activitatii la un punct de lucru al societatii, vor ca angajatii sa ceara desfacerea contractului de munca cu acordul partilor, si vom primii doua salarii compensatorii. Daca eu as prefera sa ma duc in somaj, as avea dreptul la acest lucru? Sunt angajata de doi ani. Sau poate sa-mi ofere o functie la alt punct de lucru, in alt oras, dupa care mi-as da demisie si voi ramane si fara salar compensatoriu? Dati-mi un sfat va rog!!!
Cel mai recent răspuns: madarasz erika , utilizator 21:20, 15 Decembrie 2009
1. Daca demisionati (art.79 din Codul muncii) sau faceti cerere de incetarea a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) nu beneficiati de indemnizatie de somaj.
2. Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj trebuie ca incetaea CIM sa se faca din motive neimputabile salariatului. In cazul dvs. ar fi vorba de art.65 din Codul muncii (concediere individuala prin desfiintarea postului).
3. In acest ultim caz trebuie ca angajatorul sa respecte prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Multumesc mult pentru ajutor.
As mai vrea sa va intreb, daca angajatorul poate sa ne transfere la alt punct de lucru al societatii, intr-un oras departat? Si daca este posibil sa ne transfere,ce se intampla daca refuzam oferta ? Ramanem cu aceleeasi drepturi? Sau vom fi nevoiti sa ne dam demisia .
1. Daca vrea sa va schimbe locul de munca trebuie sa emita un act aditional la CIM, act care trebuie semnat si de dvs.
2. Daca nu va convine nu semnati actul aditional si, in acest caz, trebuie sa va concedieze (art.65 din Codul muncii) pentru ca locul de munca al dvs. (cel din CIM) este desfiintat.
Ca sa va detaseze la alt punct de lucru, trebuie sa va ofere cazare si macar o masa. Insa detasarea poate fi dispusa pentru cel mult un an, iar apoi prelungita cu acordul salariatului din 6 in 6 luni. Pentru primul an de detasare nu se cere acordul salariatului, iar refuzul acestuia poate fi considerat abatere disciplinara.
Daca nu desfiinteaza posturile dvs. ca sa intrati in somaj...
Va multumesc, in numele intregului colectiv in care lucrez. Ne-ati ajutat foarte mult. Daca noi angajatii nu ne stim drepturile, nu ne putem nici apara. Dar cu ajutorul primit de la dumneavoastra ne vom descurca.
Va dorim o seara placuta si sa va bucurati din plin de zapada..........speram sa ajunga si la noi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca? in ce conditii ? superbus superbus Buna ziua. Sunt angajat (inca) al unei societati comerciale cu o vechime in munca de 1 an si 2 luni.(in aceasta societate) Incepand cu data de azi firma ma ... (vezi toată discuția)
Demisie Dana Dav Dana Dav Suntem cativa angajati tesa intr-o firma, iar incepand cu luna august 2010 angajatorul ne obliga sa trecem la 4 ore(modificand C.I.M). Va rog sa ne ... (vezi toată discuția)
Inceperea serviciului dupa concediu de crestere copil uaurelya uaurelya buna ziua, am si eu mai multe intrebari daca ma poate ajuta cineva va rog frumos: -sunt in concediu pt crestere copiltimp de 2 ani (din care mai am2 ... (vezi toată discuția)