avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... O persoana fizica, fara loc de munca se poate asigura ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

O persoana fizica, fara loc de munca se poate asigura la concedii si indemnizatii?

Buna ziua!

O persoana fizica, fara loc de munca (deci fara venituri), se poate asigura la concedii si indemnizatii prin contract cu Casa de Sanatate in baza OUG 158/2005 modificata si actualizata fara a fi necesara si asigurarea la CASS prin depunerea declaratiei unice?

Mentionez ca persoana este insarcinata si, conform Codului fiscal, ea automat beneficiaza de asigurare de sanatate chiar si fara plata contributiei cass de 10%.

Cei de la Casa de Sanatate pretind ca doar persoanele fizice care desfasoara venituri din activitati independente au acest drept de a se asigura la concedii si indemnizatii, nu si persoanele fizice normale.

M-ar ajuta articol/lege/oug/ordin unde gasesc exact aceste informatii.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Sofron Nicoleta , utilizator 21:30, 27 Ianuarie 2021
OUG 158/2005
art. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asigurați, au dreptul, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, pe perioada în care au domiciliul sau reședința pe teritoriul României, la concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. realizează venituri din desfășurarea unei activități în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum și alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
B. realizează în România veniturile prevăzute la lit. A, de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
C. beneficiază de indemnizație de șomaj, potrivit legii.
(2) Se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la alin. (1), pe bază de contract de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns.
Aia stiu si eu, i-am transmis acest articol doamnei de la Casa de Sanatate plus articolul din Codul Fiscal care prevede ca femeile insarcinate sunt asigurate la Sanatate fara sa plateasca cass.
Dansa nu si nu, obligatoriu trebuie asigurare la sanatate prin depunerea declaratiei unice.
Dupa ce i-am zis ca persoana respectiva nu realizeaza venituri a zis ca atunci nu se poate incheia contract de asigurare la concedii si indemnizatii ca "se presupune ca nu are bani sa achite contributia de 1%".
I-am zis ca orice persoana se poate asigura la cass si sa achite 10% contributie, chiar daca nu realizeaza venituri deci de ce nu s-ar putea si la concedii si indemnizatii? A zis ca o depaseste...

Sunt in aceeași situație, cei de CNAS zic ca trebuie sa fiu pfa , dar legea zice altceva, ați reușit sa Rezolvați situația ?
Până la urmă da, mi-au făcut contract după ce au consultat "forul superior" Casa Națională :)) că cei din județ o țineau una și bună că ei știu sigur că așa ceva nu se poate.
Trebuie sa insistați.

Sofron Nicoleta a scris:

Sunt in aceeași situație, cei de CNAS zic ca trebuie sa fiu pfa , dar legea zice altceva, ați reușit sa Rezolvați situația ?

Exact așa și la mine, cei de la
Constanta o țin pe a lor, ca nu pot face acest contract, acum mi au zis ca dacă nu am venituri nu pot plăti cei 1%
Am sunat la București și mi-a zis ca nu se poate sa nu ma ajute, legea e lege!
Ma puteți ajuta cu un nr de contact de la naționala ?

Alte discuții în legătură

Indemnizatie maternitate roxanne_87 roxanne_87 Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o gravida pentru a putea beneficia de concediu prenatal si postnatal? Am o prietena ce s-a angajat pe ... (vezi toată discuția)
Concediu medical / salaries Alexandra Ilie Alexandra Ilie Buna ziua! Daca as fi pensionar cu drept de munca si angajandu-ma, pot beneficia de concediu medical ? (vezi toată discuția)
Asigurare medicala angajati program 8 ore morty morty Buna Seara, De curand am semnat reducerea programului la 4 ore de la 8 ore. Am avut nevoie sa fac niste analize si a trebuit sa le platesc deoarece firma ... (vezi toată discuția)