avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna seara, recent mi-a fost anulat permisul de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna seara, recent mi-a fost anulat permisul de conducere in ...

Buna seara, recent mi-a fost anulat permisul de conducere in baza hotărârii de condamnare rămasă definitiva. Detin permis de conducere valabil intr-o tara non-membra UE unde sunt si stabilit (UK). Intrebarea mea este: pot conduce legal un autovehicul pe teritoriul Romaniei in conditiile in care detin permis de conducere eliberat de o tara care nu face parte din UE? Daca are vreo relevanta, pe teritoriul Romaniei sunt abia la inceputul termenului de supraveghere de 2 ani. Va multumesc!
Stima
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:56, 29 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In principiu e posibil a fi amendat pentru:
Articolul 102 din OUG 195/2002
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
..................................
8. deținerea simultană a două permise de conducere naționale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină;
..................
daca se verifica faptul ca ati avut simultan doua permise, dintre care unul (cel de Romania) v-a fost anulat intre timp. Conducerea unui autovehicul de catre un cetatean roman cu permis strain poate trezi banuieli unui politist, pentru a cere verificari suplimentare, la un control. Nu are treaba cu UE.

Articolul 203 din HG 1391/2006
(1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune:
a) de seful serviciului politiei rutiere pe raza caruia a fost constatata fapta, în baza hotărârii judecătorești rămase definitivă, dispusa de o instanţa din România;
b) de seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în baza unei hotărâri judecătorești rămase definitivă, pronunţată de către o autoritate străină competenţa, pentru o infractiune savarsita de titular pe teritoriul statului respectiv, dacă pentru fapta savarsita legislatia română prevede această măsură.
(2) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de seful serviciului politiei rutiere pe raza caruia titularul a domiciliat, în condiţiile existentei unei sesizari din partea unei autorităţi competente sau a unui certificat de deces.
(3) Măsura anularii permisului de conducere se comunică, în termen de cel mult 5 zile lucratoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1).
(4) În termenul prevăzut la alin. (3), permisul de conducere se transmite de serviciul politiei rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a eliberat, în vederea efectuării menţiunii în evidenta.

Nu v-a fost anulat dreptul de a detine un permis de conducere romanesc, puteti da examen, dupa ce va expira perioada de anulare. Practic, acum aveti dreptul de a detine doua permise (unul cu o pauza de a-l obtine), ceea ce nu e OK. Cred ca puteti conduce fara grija cu acel permis de UK, din momentul in care aveti dreptul din nou de a obtine unul aici.
Articolul 116 din OUG 195/2002
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătorești de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) și la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data grațierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
[ link extern ]
[ link extern ]

Altfel s-ar intelege ca o persoana poate sa detina si 10 permise, cind unul i se ia pentru anulare , scoate altul si-l pune "la bataie". Mai "pierde" unul...samd
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2020
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot conduce in romania cu permis de strainatate? ciprianneagu ciprianneagu In noiembrie anul trecut mi-a fost anulat permisul de conducere pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice. Nici pana in ziua de astazi nu a fost ... (vezi toată discuția)
Anulare permis de conducere ? Romică Stoica Romică Stoica In urma unui control in trafic am fost gasit sub influienta bauturilor alcoolice cu o concentratie suficienta ca sa fiu trimis in judecata si condamnat la o ... (vezi toată discuția)
Permis romanesc luat de politia din uk today12 today12 Buna la toata lumea si la cine ar putea sa imi raspunda. Anul trecut am fost oprit de Politia din Uk si mi-a fost luat Permisul de conducere romanesc, deoarece ... (vezi toată discuția)