avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinere informatii existenta conturi bancare decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinere informatii existenta conturi bancare decedat

Buna ziua !
Dupa decesul ultimului parinte-care suferea de Azheimer avansat-s-a emis Certificatul de mostenitor celor doi fii.
Acestia banuiesc ca exista conturi de care nu au cunostiinta si vor sa stie cum sa procedeze.
OUG nr. 99 din 2006.
Articolul 113 prevede ca:
(2) Informatii de natura secretului bancar pot fi furnizate, in masura in care acestea sunt justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate, in urmatoarele situatii:
a) la solicitarea titularului de cont sau a mostenitorilor acestuia, inclusiv a reprezentantilor legali si/sau statutari, ori cu acordul expres al acestora;
Intrebare: se specifica undeva ca NUMAI Notarul este cel care POATE SOLICITA aceste informatii?
Daca nu se cunoaste Banca cu eventualul cont,trebuie instiintata fiecare Banca din Romania?Cu costurile aferente solicitate de Notar !
Sau cu Certificatul de mostenitor se solicita EXISTENTA UNUI CONT pe numele Decedatului??
Iar apoi de ce mergem la notar sa solicite el? Unde scrie sa mergem la NOTAR??
Va rog legile si articolele. Nu dorim ca Bancile sa 'nationalizeze" sumele,cum au facut-o in nenumarate randuri,fara a-si indeplini obligatiile de a depune toate eforturile de anuntare a mostenitorilor !

Va multumesc si va apreciez !
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020
niccu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 05:09, 24 Noiembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Notarul este și el prevăzut la lit. g din același articol 113 citat de dvs. (la solicitarea notarului, în cadrul procedurii succesorale notariale).

Cine a grăit „numai”!?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020
romascanu, moderator

Articolul 113
(1) Obligația de păstrare a secretului profesional în domeniul bancar nu poate fi opusă unei autorități competente în exercitarea atribuțiilor sale de supraveghere la nivel individual sau, după caz, consolidat ori subconsolidat.
(2) Informații de natura secretului bancar pot fi furnizate, în măsura în care acestea sunt justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate, în următoarele situații:
a) la solicitarea titularului de cont sau a moștenitorilor acestuia, inclusiv a reprezentanților legali și/sau statutari, ori cu acordul expres al acestora;
b) în cazurile în care instituția de credit justifica un interes legitim;
c) la solicitarea scrisă a altor autorități sau instituții ori din oficiu, dacă prin lege specială aceste autorități sau instituții sunt îndrituite, în scopul îndeplinirii atribuțiilor lor specifice, să solicite și/sau să primească astfel de informații și sunt identificate clar informațiile care pot fi furnizate de către instituțiile de credit în acest scop;
d) la solicitarea scrisă a soțului titularului de cont, atunci când face dovada că a introdus în instanță o cerere de împărțire a bunurilor comune, sau la solicitarea instanței.
e) la solicitarea instanței, în scopul soluționării diferitelor cauze deduse judecății.
f) la solicitarea executorului judecătoresc, în scopul realizării executării silite, pentru existența conturilor debitorilor urmăriți.
(la 23-12-2013, Lit. f) a alin. (2) al art. 113 a fost modificată de pct. 70 al art. VIII din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 113 din 18 decembrie 2013, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 830 din 23 decembrie 2013. )
g) la solicitarea notarului, în cadrul procedurii succesorale notariale.
(la 13-06-2011, Litera g) a alin. (2) al art. 113 a fost introdusă de pct. 1 al art. 100 din LEGEA nr. 71 din 3 iunie 2011, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 409 din 10 iunie 2011. )
(3) În cererea scrisă adresată instituției de credit, conform alin. (2) lit. c), trebuie să se precizeze temeiul legal al solicitării de informații, identitatea clientului la care se referă informațiile confidențiale care se solicita, categoria informațiilor solicitate și scopul pentru care se solicita acestea.
(4) Pers
Cu toata Stima!
Acesta este un Portal de ajutor.Cum am ajutat eu cu legile pe care le cunosteam,astept sa ajutati si VOI.
Nu sa induceti in eroare!'
Au multi dintre noi Capacitatea de a prezenta niste leg!
Multumesc tuturor Avocatilor Care ajuta!!!!!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu e vorba de nicio interpretare, e vorba de intelegerea textului citit. Dvs nu intelegeti ce cititi?
(2) Informații de natura secretului bancar pot fi furnizate, în măsura în care acestea sunt justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate, în următoarele situații:
la solicitarea titularului de cont sau a moștenitorilor acestuia, inclusiv a reprezentanților legali și/sau statutari, ori cu acordul expres al acestora;

de aici si intrebarea fireasca , cine v-a zis ca doar notarul poate cere, cand in lege scrie clar altceva, adica ii insira ep tot cei ce poat cere.. mostenitori, instanta, executorul... etc, etc.
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2020
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu ce să vă ajutăm, mai exact?

Textul conține o ENUMERARE de situații.

Dacă spunem că personajele unui basm sunt:
a) Făt Frumos
b) Ileana
c) Împăratul
....
g) Zmeul

cam cât IQ este necesar ca să înțeleagă cineva că basmul are mai multe personaje, nu numai zmeul?

De aceea v-am întrebat: cine a grăit „numai”?

Cine ...mama ei de logică v-a spus că „numai” notarul ar putea să solicite?

Cărui ... inteligent asimptomatic ar trebui să-i explicăm noi că solicitarea poate fi făcută atât de către moștenitori (care sunt prevăzuți la lit. a) cât ȘI de către notar (care este prevăzut la lit g)?

Nu, nu vreau să știu exact. Doar mă îngrozește ideea că ar putea fi notar ori funcționar bancar.
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2020
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Deces administrator firma raluca35 raluca35 Buna ziua, va rog sa- mi spuneti in cat timp de la decesul administratorului unei firme este necesara inlocuirea acestuia? Dat fiind faptul ca este vorba ... (vezi toată discuția)
Succesiune iancupaul iancupaul Buna ziua. Cum pot afla cati bani avea tatal meu in cont la data decesului, avand in vedere ca sora mea vitrega era imputernicita sa scoata bani si nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Am dezbatut succesiunea tatalui meu si in certificatul de mostenitor ... Isabela30 Isabela30 am dezbatut succesiunea tatalui meu si in certificatul de mostenitor nu rezulta ca el ar fii avut si datorii dar se pare ca ar fii luat un credit si am gasit ... (vezi toată discuția)