avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deces administrator firma
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deces administrator firma

Buna ziua,
va rog sa- mi spuneti in cat timp de la decesul administratorului unei firme este necesara inlocuirea acestuia?
Dat fiind faptul ca este vorba despre tatal meu, acesta detine conturi la mai multe banci (nu stim exact unde), cum putem intra in posesia sumei de bani deoarece suntem mostenitori, care este procedura, unde trebuie sa ne adresam?
Cel mai recent răspuns: raluca35 , utilizator 15:42, 23 Mai 2013
Trebuie sa faceti succesiunea dupa tatal dvs. si de abia dupa aceea in calitate de mostenitori, puteti intreprinde demersurile pentru a intra in posesia banilor din conturile personale ale decedatului.
Buna ziua, multumesc pentru raspuns, ma interesa efectiv cum se procedeaza cine cere aceasta verificare notarul? si unde? exista un sistem prin care se verifica in toate bancile?
Conform Art. 113 din OUG nr.99/2006, privind instititiile de credit si adecvarea capitalului, bancile va pot furniza informatiile solicitate, privind conturile bancare ale persoanei decedate.

(1) Obligaţia de păstrare a secretului profesional în domeniul bancar nu poate fi opusă unei autorităţi competente în exercitarea atribuţiilor sale de supraveghere la nivel individual sau, după caz, consolidat ori subconsolidat.
(2) Informaţii de natura secretului bancar pot fi furnizate, în măsura în care acestea sunt justificate de scopul pentru care sunt cerute ori furnizate, în următoarele situaţii:
a) la solicitarea titularului de cont sau a moştenitorilor acestuia, inclusiv a reprezentanţilor legali şi/sau statutari, ori cu acordul expres al acestora;
b) în cazurile în care instituţia de credit justifică un interes legitim;
c) la solicitarea scrisă a altor autorităţi sau instituţii ori din oficiu, dacă prin lege specială aceste autorităţi sau instituţii sunt îndrituite, în scopul îndeplinirii atribuţiilor lor specifice, să solicite şi/sau să primească astfel de informaţii şi sunt identificate clar informaţiile care pot fi furnizate de către instituţiile de credit în acest scop;
d) la solicitarea scrisă a soţului titularului de cont, atunci când face dovada că a introdus în instanţa o cerere de împărţire a bunurilor comune, sau la solicitarea instanţei.
e) la solicitarea instanţei, în scopul soluţionării diferitelor cauze deduse judecăţii.
f) la solicitarea executorului bancar, în scopul realizării executării silite, pentru existenţa conturilor debitorilor urmăriţi.
g) la solicitarea notarului, în cadrul procedurii succesorale notariale.
(3) În cererea scrisă adresată instituţiei de credit, conform alin. (2) lit. c), trebuie să se precizeze temeiul legal al solicitării de informaţii, identitatea clientului la care se referă informaţiile confidenţiale care se solicită, categoria informaţiilor solicitate şi scopul pentru care se solicită acestea.
(4) Personalul instituţiei de credit nu poate utiliza în folos personal sau în folosul altuia, direct ori indirect, informaţii confidenţiale de natura celor prevăzute la art. 111, pe care le deţine sau de care a luat cunoştinţă în orice mod.

In consecinta, dupa ce aveti certificatul care atesta calitatea de mostenitor ori certificatul de mostenitor, depuneti o cerere prin care solicitati sa vi se comunice daca persoana decedata a avut cont in banca respectiva. In calitate de mostenitor preluati aceleasi drepturi si obligatii pe care le avea titularul de cont. Deasemenea puteti solicita notarului care dezbate succesiunea sa solicite informatiile respective.
Raspunsul bancilor il veti primi in 30 de zile de la inregistrarea cererii dvs.
Dupa ce primiti raspunsurile si cunoasteti la ce banci a avut cont deschis, mergeti personal si efectuati demersurile de lichidare a conturilor.
Ultima modificare: Joi, 23 Mai 2013
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
va multumesc foarte mult pentru aceste clarificari!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dezbatut succesiunea tatalui meu si in certificatul de mostenitor ... Isabela30 Isabela30 am dezbatut succesiunea tatalui meu si in certificatul de mostenitor nu rezulta ca el ar fii avut si datorii dar se pare ca ar fii luat un credit si am gasit ... (vezi toată discuția)
Are dreptul? lilicrin lilicrin Are dreptul primaria sa se intereseze la BP daca firma are datoriile achitate? Primaria a trimis catre BP un inscris in care li se cere BP-ului sa precizeze in ... (vezi toată discuția)
Obtinere informatii existenta conturi bancare decedat niccu niccu Buna ziua ! Dupa decesul ultimului parinte-care suferea de Azheimer avansat-s-a emis Certificatul de mostenitor celor doi fii. Acestia banuiesc ca exista ... (vezi toată discuția)