avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Buna ziua! Daca un viceprimar are un vocabular ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Buna ziua! Daca un viceprimar are un vocabular jignitor la adresa ...

Buna ziua! Daca un viceprimar are un vocabular jignitor la adresa cetateanului,,,Il injura,ameninta ca il bate ,foloseste cuvinte porcoase acesta poate fi schimbat din functie daca se strange un anumit numar de semnaturi de la cetatenii cu drept de vot iar acestia cer demiterea viceprimarului respectiv.?
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2021
Rulea, utilizator
Viceprimarul are statutul unui consilier local, care este ales in aceasta functie prin vot secret, cu majoritate absoluta, din randul membrilor Consiliului Local. Conform alin. (5) al art. 152 din Codul Administrativ, eliberarea din functie a viceprimarului se poate face de Consiliul Local, prin hotarare adoptata prin vot secret, cu majoritatea a 2/3 din numarul consilierilor in functie, la proprunerea temeinic motivata a primarului sau a unei treimi din numarul consilierilor locali in functie. Eliberarea din functie nu se poate fece in ultimele 6 luni ale mandatului.
Asadar, toti cetatenii interesati din localitate, pot adresa Primarului o petitie colectiva, prin care sa solicite convocarea de catre acesta a unei sedinte a Consiliului Local in care sa propuna eliberarea din functie a viceprimarului, din motivele pe care le-ati mentionat., aceasta propunere urmand a fi supusa la vot. Viceprimarul eliberat din functie ramane consilier local.
Daca nu reusiti in acest mod, reveniti pentru ca se pot identifica si alte posibilitati de actiune.
Am inteles dar tinand cont ca primarul si doua treimi din consilierii locali sunt din acelasi partid nu cred ca sunt sanse pe aceasta cale.Daca exista si o alta posibilitate va multumesc pentru informatie.
Se poate inainta o cerere de chemare in judecata in civil, prin care cereti despagubiri pentru atingerea adusa demnitatii. Insa aceasta nu poate fi inaintata in comun cu celelalte peroane prejudiciate, pentru ca fiecate caz este specific. Mai exista si varinata unei plangeri administrativepentru abatere disciplinara intrucat viceprimarul este functionar public. Aceasta plangere poate fi semnata de toti cei interesati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atributiile si modalitati de demitere ale unui viceprimar. Denisa R Denisa R Buna, as dori sa aflu exact care sunt atributiile dar si modalitatile ori conditiile in care un viceprimar poate fi demis din funtie deoarece in legea 215/2001 ... (vezi toată discuția)
Revocarea viceprimarului mariam1980 mariam1980 Va rog frumos sa ma edificati si pe mine cum se face revocarea viceprimarului deoarece conform legii 215 revocarea viceprimarului se face la propunerea ... (vezi toată discuția)
Schimbare viceprimar nelu_duleant_ro nelu_duleant_ro viceprimarul poate fi schimbat prin vot deschis prin ridicarea maini (vezi toată discuția)