avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Disponibilizari colective
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Disponibilizari colective

De la 1 sept in unitatea noastra se vor face disponibilizari colective,care prevad conform CCM plata intre 3-6 salarii compensatorii catre cei disponibilizati. Problema este ca conducerea intreprinderii vrea sa plateasca acesti bani esalonat ,cate un salariu in fiecare luna.Ceea ce vreau eu sa intreb : este aceasta procedura legala? . Asta deoarece exista riscul ca sa se intarzie si mai mult plata acestor drepturi (asa cum au procedat cu salariile si tichetele de masa in ultimii 2 ani,pe care le-am primit cu intarzieri de 4-5 luni.....).Iar daca este legal ce putem face in cazul in care se intarzie aceasta plata.....sau chiar se sisteaza din lipsa de bani ?
Pun aceasta intrebare in numele celor 100 angajati ce vor fi disponibilizati...Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: bcollie , utilizator 12:58, 6 Februarie 2007
chiar daca CCM la nivel de unitate nu prevede acordaea de salarii compensatorii in cazul unor disponibilizari, exista totusi legislatie in acest sens..L 67/2006...nu treb neglijate nici prevederile din CM in acest sens....
multumesc, am sa caut legea , ca sa ma edific.
In caz de concediere din motive neimputabile salariatului, angajatorul trebuie sa acorde un preaviz de 20 zile lucratoare, in care angajatul are dreptul de a lucra 4ore/zi, fara a-i fi afectate drepturile salariale. Odata cu acordarea drepturilor cuvenite la zi, angajatorul trebuie sa acorde o compensatie de cel putin un salariu lunar.
Am citit legea 67/2006 privind protectia angajatilor in cazul fuziunii/cesiunii de intrprinderi, insa cred ca aceasta nu se refera la situatia in care ma aflu. O descriu din nou: la initiativa proprietarului, compania la care lucrez trebuie sa-si reduca personalul de birou cu 50 % (se accepta si reducerea costurilor cu acelasi procent). Nu vad cum s-ar ajunge la o solutie decit prin concedieri masive.
Intrebarea era, daca se ajunge acolo, ce fel de drepturi poate sa aiba un angajat, indiferent de functie (secretara, inginer, manager, etc).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la plata a minim un salariu compensatoriu in cazul concedierilor pe motive ce nu tin de persoana salariatului 0vidiu83 0vidiu83 Buna ziua, Va aduc la cunostinta urmatoarea situatie: De curand, la firma la care lucrez, s-au facut concedieri colective. Fiecarei persoane concediate i ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare colectiva disponibilizata disponibilizata Buna ziua, Lucrez intr-o companie multinationala ( 600 salariati din care disponibilizeaza 120) care a trimis notificare pentru disponibilizari colective ... (vezi toată discuția)
Preaviz biamaria biamaria Buna ziua! Exista vreo lege in baza careia angajatorii pot disponibiliza angajatii fara plata de salarii compensatorii?(de ex.la noi se fac disponibilizari ... (vezi toată discuția)