avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... procedura prealabila art. 720^1 CPC
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

procedura prealabila art. 720^1 CPC

in cazul in care debitorul nu s-a prezentat pentru concilierea prealabila , se incheie proces-verbal ?
se mentioneaza ca nu a dat curs invitatiei si i se transmite acest proces verbal cu precizarea ca se continua cu intentarea unui proces ?
Cel mai recent răspuns: Corina Ganescu , Avocat 14:35, 8 Ianuarie 2010
Legea prevede ca rezultatul concilierii se va consemna intr-un inscris cu aratarea pretentiilor reciporoce. Dar daca debitorul nu s-a prezentat nu ai obligatia de a incheia un proces-verbal de neprezentare.
Asadar raspunsul este negativ la ambele intrebari. Ai grija de termenul de 30 de zile de la data primirii convocarii. ( vz art 720 indice 1 C pr civ)
Potrivit art. 720 ind.1 alin.1 în procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă cu cealaltă parte. Aşa cum rezultă din textul citat, concilierea directă dintre părţi este obligatorie. O atare concluzie rezultă şi din prevederile art.720 ind.1 alin.5 C.proc.civ., text ce precizează că înscrisul despre rezultatul concilierii ori, în cazul în care pârâtul nu a dat curs convocării prevăzute la alin. 2, dovada că de la data primirii acestei convocări au trecut 30 de zile se anexează la cererea de chemare în judecată.

Art.720 ind.1 alin.4 C.proc.civ. precizează că rezultatul concilierii se va consemna într-un înscris cu arătarea pretenţiilor reciproce referitoare la obiectul litigiului şi a punctului de vedere al fiecărei părţi. Prin urmare, reclamantul va anexa la cererea de chemare în judecată înscrisul despre rezultatul concilierii ori, în cazul în care pârâtul nu a dat curs convocării, dovada că de la data primirii acestei convocări au trecut 30 de zile (art.720 ind.1 alin.5 C.proc.civ.).
Aşadar, reclamantul trebuie să facă dovada realizării efective sau a încercării de realizare a concilierii, iar pârâtul poate să nu dea curs convocării sau să comunice reclamantului că nu este de acord cu concilierea ori cu pretenţiile acestuia.
In cazul in care concilierea s-a tinut, adica debitorul s-a prezentat, dovada se va face cu procesul-verbal al concilierii. Daca insa debitorul nu s-a prezentat la conciliere, dovada ca s-a trimis invitatia la conciliere si ca s-a realizat procedura prealabila se va face cu confirmarea de primire daca s-a trimis prin posta, cu recipisa de la fax daca s-a trimis pe fax.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura concilierii luminel luminel Creditorul s-a indreptat impotriva debitorului cu cerere privind emiterea unei somatii de plata, care a fost respinsa. Ulterior creditorul introduce actiune ... (vezi toată discuția)
Procedura medierii gabrieladina gabrieladina am introdus o cerere de chemare in judecata, 2 saptamani mai tarziu am primit citatia. In citatie este aratat locul si ora judecatii precum si\"CU MENTIUNEA ... (vezi toată discuția)
Procedura concilierii directe conform art. 720 ind. 1 cod procedura civila cosmincozma cosmincozma Buna ziua. Doresc sa intreb daca procedura concilierii directe prevazuta in CPC art. 720/1 se poate desfasura si postal? Adica prin scrisoare recomandata cu ... (vezi toată discuția)