avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua! Sunt însărcinată, am trei luni și mă ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua! Sunt însărcinată, am trei luni și mă simt foarte ...

Bună ziua!
Sunt însărcinată, am trei luni și mă simt foarte rău. Mă simt atât de rău, încât îmi este imposibil sa rezist 8 ore și jumătate la muncă...din martie trec la program de 9 ore și jumătate+ sâmbăta. Mediul in care lucrez este destul de toxic pentru făt.
Am mai pierdut o sarcină la doua luni, tot la acest loc de muncă, in urmă cu 6 luni.
Cum pot obține concediul de risc maternal ? Cum pot obține program redus de la 8/9 h la 6h ?
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 10:16, 12 Ianuarie 2022
Buna ziua,
Ati anuntat angajatorului sarcina?
Daca da/sau nu... discutati cu medicul sa va emita concediu de risc maternal.
Acesta se emite in conditiile OUG 96/2003.
Art. 9
(1) Fără a aduce atingere art. 6 și 7 din Legea nr. 319/2006, cu modificările ulterioare, în cazul în care rezultatele evaluării la care se face referire la art. 5 și 6 evidențiază un risc pentru securitatea sau sănătatea salariatelor prevăzute la art. 2 lit. c)-e) sau o repercusiune asupra sarcinii sau alăptării, angajatorul trebuie să ia măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporară a condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru al salariatei în cauză, să fie evitată expunerea acesteia la riscurile evidențiate, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.
(2) Dacă modificarea condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru nu este posibilă ori nu poate fi realizată din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsuri pentru a o repartiza la alt post de lucru fără riscuri pentru sănătatea ori securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii ori a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.
(la 25-06-2015, Art. 9 a fost modificat de pct. 5 al art. I din LEGEA nr. 154 din 18 iunie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 445 din 22 iunie 2015. )
Art.10
(1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligația prevăzută la art. 9 alin. (2), salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a) înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b) după data revenirii din concediul de lăuzie obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) și e), în cazul în care nu solicită concediul și indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilități, până la 3 ani.
(la 25-06-2015, Alin. (1) al art. 10 a fost modificat de pct. 6 al art. I din LEGEA nr. 154 din 18 iunie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 445 din 22 iunie 2015. )
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracționat, pe o perioadă ce nu poate depăși 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.
(la 25-06-2015, Alin. (2) al art. 10 a fost modificat de pct. 6 al art. I din LEGEA nr. 154 din 18 iunie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 445 din 22 iunie 2015. )
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condițiile în care salariata s-a prezentat la consultațiile prenatale și postnatale, conform normelor Ministerului Sănătății.
Art. 13
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.

[ link extern ]

Discutati cu medicul ce va urmareste sarcina sau medicul de familie legat de concediul de risc maternal sau reducerea timpului de munca si reveniti cu detalii daca mai sunt probleme.

Si angajatorul are cateva obligatii stipulate in OUG de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal Amaia27 Amaia27 Buna ziua, avand in vedere ca o sa am doar 3 luni de munca in luna februarie, si o sa fiu gravida in 7 luni, data estimata a nasterii fiind 17-20.04.20, oare ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. sunt însărcinată în 16 săptămâni și urmez ... Nicoleta994 Nicoleta994 Bună ziua. Sunt însărcinată în 16 săptămâni și urmez pașii pt concediul de risc maternal. Am primit scrisoarea medicala de la medicul specialist pt ... (vezi toată discuția)
Risc maternal in contextul covid-19 valentinmitrachee valentinmitrachee Buna ziua! Suntem un camin de batrani. Pana acum nu a fost nicio persoana identificata cu COVID-19. Am o salariata care este insarcinata in saptamana ... (vezi toată discuția)