avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Mama a decedat de curand.Dansa a fost ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Mama a decedat de curand.Dansa a fost divortata de ...

Buna ziua,
Mama a decedat de curand.Dansa a fost divortata de tatal meu inainte de Revolutie , probabil 1982 , 1983, si in urma acestui fapt si-a reluat numele de fata.Astel incat avem nume diferite.La spital,la morga, starea civila pentru certificatul de deces, la casa de pensii, am declarat pe proprie raspundere ca sunt fiul ei.Eu mai am o sora care are alt nume in urma casatoriei ei..Nu am gasit hotararea de divort a parintilor nostri.Cum se face succesiunea, si cum se dovedeste ca suntem copii ei ?
Am gasit in casa mamei ,doar un act de inchieriere ICRAL(copie), cum se practica inainte de 1990 , unde la spatiu locativ apare titular mama , si specificat fiu , nume prenume, fiica nume prenume.Casa , de fapt apartamentul a fost cumparat de mama de la ICRAL in 1992, iar pe contractul de vanzare - cumparare eu sunt trecut ca garant.Este de ajuns? Ce se poate face ?NU avem hotararea de divort a parintilor nostrii.Multumesc,
Cel mai recent răspuns: grigut , utilizator 18:32, 23 Februarie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Veti face un certificat de calitate de mostenitor in baza caruia va veti putea legitima calitatea la autoritati.

Apoi fie dvs , fie notarul va adresa o cerere catre serviciul de stare civila de la locul nasterii mamei spre a afla nr sentintei de divort. Ulterior veti putea solicita de la instanta aceasta hotarare.

Mai sunt si alte modalitati, dar incepeti asa.
Multumesc,Certificatul de calitate de mostenitor se obtine la notar ?
Da
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solicitați deschiderea succesiunii. Notarul va face verificări la locul de naștere al mamei, solicitând un extras de naștere cu mențiuni : căsătorie, divorț, deces. Dacă va considera necesar va face și verificări asupra actelor de naștere ale dvs și surorii.
Certificatul de calitate de moștenitor nu se va elibera fără aceste verificări.
Multumesc mult.Am facut deja demersuri pentru deschiderea succesiunii la un birou notarial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire mayacrisan mayacrisan Buna as dori sa aflu actele necesare pentru a dovedi calitatea de mostenitor dupa mama mea : sunt o femeie divortata, eu am toate actelede stare civila, dar ... (vezi toată discuția)
La decesul tatălui meu am descoperit ca numele lui de familie este cu â din a, nu î din i cum este scris la mine și la fratele mai mic. vom avea probleme la succesiune? myinfo myinfo Buna ziua, la decesul tatalui meu am descoperit ca de fapt numele lui de familie se scria cu â din a si nu î din i cum eu si fratele mai mic avem numele ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire gvrlmonica gvrlmonica Buna ziua, tatal meu a decedat in luna ianuarie anul acesta.In anul 1983 mama a divortat dar nu si-a schimbat numele,nu a depus la starea civila hotararea ... (vezi toată discuția)