avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... amenintari cu instanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

amenintari cu instanta

Buna ziua,

Sunt presedintele unei Asociatii de Proprietari. Imobilul in care locui este dat in folosinta din anul 2008 iar fiecare apartament are centrala termica proprie. Punerea in functiune a centralelor termice a fost facuta de firma de la care s-au achizitionat centralele. La punerea in functiune firma a cerut fiecarui proprietar suma de 140 lei , in caz contrar ameninta ca va sigila gazul. Necunoscand legislatia in vigoare l-am crezut si am platit toti aceasta suma , iar ulterior am realizat ca de fapt noi platisem un contract de service pe un an de zile pentru centrale. Cu toate acestea cand aveam probleme la centrala nu venea nimeni, chiar daca ii chemam de mai multe ori.
In 2009 m-am interesat care e legislatia care reglementeaza acesta problema si am gasit, ajutata de o alta firma care detine autorizatie ISCIR, ca de fapt in norme se cere doar o verificare tehnica o data la 2 ani. Am sunat si la producatorul centralelor termice si ei mi-au spus ca avem o garantie de 3 ani la centralele termice si ca pe acesta perioada trebuie doar sa facem verificarea tehnica periodica fara a fi nevoiti sa platim alte contracte de service.
In noiembrie 2009 firma care a pus centralele in functiune au venit iar prin bloc cu aceleasi amenintari pt a incheia un alt contract de service. Au mai venit si alte firme cu tot felu de oferte pentru service. Locatari au inceput sa ma tot intrebe ce si cum sa faca. Pentru a nu mai fi nevoita sa tot explic la fiecare in parte am decis sa pun un anunt la avizier care suna in felul urmator: "AUTORIZATIILE DE FUNCTIONARE ALE CENTRALELOR TERMICE DE APARTAMENT SUNT VALABILE PANA IN NOIEMBRIE 2010, IAR GARANTIA CENTRALELOR TERMICE ESTE DE 3 ANI !
NU VA LASATI PACALITI SA INCHEIATI NOI CONTRACTE DE SERVICE PENTRU CENTRALELE TERMICE.
MAI MULTE ASPECTE SE VOR DISCUTA IN SEDINTA GENERALA DIN ...."
La cateva zile m-a sunat patronul firmei care a pus centralele in functiune si mi-a spus ca ma da in judecata deoarece am intervenit in relatia lui comerciala si contractuala si ca-mi va cere dezpagubire pentru daunele pricinuite.
De atunci zice la toata lumea ca ma da in judecata.
Intrebarile mele sunt: "ma poate da in judecata pentru acest anunt si sa ceara despagubiri? Are sanse de castig? La cat timp dupa acest anunt ma poate da in judeaca sau toata viata are dreptul sa ma dea in judecata pentru acel anunt?"
Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra!
Va multumesc anticipat!


Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2010
lavitahi, utilizator
Cel mai recent răspuns: lavitahi , utilizator 22:34, 15 Ianuarie 2010
Dupa parerea mea, proprietarii, cu totii, sunt victima inselatoriei firmei care le-a montat centralele. Firma nu are dreptul sa inchida gazul oamenilor din motivul pur si simplu ca proprietarii au relatie contractuala de furnizare a gazului cu ...furnizorul lor de gaze (care-o fi acela!) si nu cu firma montatoare a centralelor.

Furnizarea gazului se opreste pentru
1. neplata facturilor;
2. functionarea neautorizata si neverificata a acestor centrale.

Or, verificarea, facandu-se la 2 ani o data, proprietarii pot contacta orice firma (nu neaparat cea care a montat centralele), autorizata de ISCIR. Verificarea se face o data si se plateste pentru ea atunci si numai atunci si este valabila 2 ani. In cazul in care au probleme ivite intre timp pot contacta aceeasi firma care a facut verificarea sau alta pentru remedierea defectiunii.
Ce vreau sa spun este ca programul de service nu este obligatoriu, ci optional si tot optionala este si alegerea oricarei firme, cu conditia sa fie autorizata de ISCIR.
Deci amenintarea patronului firmei nu are suport real decat in masura in care proprietarii au semnat cu aceasta firma un contract de service (si au fost pacaliti, mi-as permite sa spun) si numai pentru perioada acestui contract. In rest......cu Dumnezeu inainte! Proprietarii sa astepte terminarea acestui contract si sa-i ia la goana din bloc, daca procedeaza ca ....mitocanii si pacalesc oamenii!!!!

Garantia de 3 ani este pentru centrala si nu incumba deloc service-ul impus abuziv de firma.

Aceasta e parerea mea.
Dar pe forum sunt detinatori de centrale termice si dumnealor va pot raspunde mai aplicat la problema pe care o aveti.
Sau puteti adopta solutia "cea mai buna aparare e atacul" pentru ca situatia descrisa de dvs. suna doar a intimidare si nimic altceva!
Vorbiti cu proprietarii despre posibilitatea deschiderii unui litigiu comun sau litigii separate pentru recuperarea banilor platiti aiurea, contactati un avocat la care sa mergeti cu respectivul "contract de service" si constituiti-va parte civila.
Atunci se va vedea cat de tare e in "instalatie" asa-zisul "patron"! ;)
Succes!
doamna elga are dreptate, dar partial.
garantia centralei este data de firma autorizata care a montat centralele si este de 3 ani. daca dupa finalizarii termenuluide autorizare iscir se doreste autorizarea iscir cu o alta firma, proprietarii pot pierde garantia pentru centrale in ultimul an deoarece persoane neautorizate au umblat la acestea. iar pentru a fi reautirizata, persoanele care dau noua autorizatie trebuie sa faca verificari ale presiunii gazului metan, ale emisiilor de gaze arse, etc, ceea ce inseamna interventie neautorizata in centrala, deci pierderea garantiei pentru perioada ramasa.
as mai avea o completare .... sistarea gazului se poate face si daca in urma verificarilor s-a constatat functionarea defectuoasa a aparaturii din dotare (aragaz, CT) sau neetanseitati ale instalatiei de gaze
totusi contractele de service sint cerute de obicei, si v-am oferit intr-ul alt topic cel mai la indemina site pe care puteti gasi aceasta reglementare :
[ link extern ]
acolo scrie :

Documentele pe care le cer cei de la Distrigaz tuturor posesorilor de centrale termice sunt acum in numar de patru: avizul tehnic ISCIR de import, factura de procurare, contractul de service si garantii si cartea tehnica a centralei. Toate aceste conditii au fost reglementate de PTA 1 (Prescriptia Tehnica ISCIR A 1), care a aparut in septembrie 2002.
Garantia centralelor termice este data de producator. Asa spune si producatorul iar service-ul se poate face de orice firma iscirizata agreata de producator. Producatorul centralei termice mi-a zis ca pe perioada garantie nu e obligatoriu sa inchei contracte de service iar dupa expirarea garantiei obligatia fiecarui posesor de centrale termice este de a face VTP la 2 ani, asa au spus si cei de la ISCIR.
Va multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iscir pentru centrala de acasa? ? robertmihairadu robertmihairadu S\'altare. Zilele aceste m-a sunat o duduie spunandu-mi ca trebuie sa reinnoiesc autorizatia ISCIR (la doi ani), eu figurand in baza lor de date ca fiind ... (vezi toată discuția)
Centrala pe gaz, verificare Marian_2 Marian_2 Daca am luat o centrala pe gaz trebuie sa anunt la Iscir? (vezi toată discuția)
Centrala termica - avize necesare FLORIN6284 FLORIN6284 etape si acte necesare pentru instalarea centralei termice de apartament (vezi toată discuția)