avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... buna ziua va rog sa ma lamuriti in situatia in care o ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

buna ziua va rog sa ma lamuriti in situatia in care o firma are ...

buna ziua
va rog sa ma lamuriti in situatia in care o firma are angajati straini (Nepal) in orasul x si ii detaseaza in alt orasul y. In orasul y exista serviciu ssm externalizat dar ei pretind ca nu isi asuma raspunderea pentru lucratorii straini. in acest caz cine le face instructajul la angajare, periodic, si dosarul de cercetare in cazul unui accident, de exemplu?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:56, 7 Decembrie 2022
Buna ziua,
Si au dreptate, angajatorul, potrivit Legii 319/2006, poarta toata raspunderea pentru proprii angajati, romani sau straini.

Si in acest caz nu se face un alt instructaj la angajare, se face un instructaj suplimentar, vedeti H.G. 1425/2006, partea legata de instruirea lucratorilor, si se continua cu instruirea periodica, conform programului de instruire din unitate.

Aveti doar serviciu extern sau si un lucrator desemnat angajat cu aceste atributii?

Daca aveti doar serviciu extern eu zic sa cautati altul, printre atributiile lui sunt si efectuare instruirii suplimentare de care am spus mai sus dar si cercetarea evenimentelor, instruirea periodica intra in atributiile sefului direct al echipei din care fac parte acei angajati.
Si inca ceva, punctele de lucru sunt entitati de sine statatoare sau doar puncte de desfasurare a activitatii?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2022
Ionut.ion, utilizator
Sunt aplicabile prevederile HG 1425/2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-ART. 83 Instruirea introductiv-generală se face:
a) la angajarea lucrătorilor definiţi conform art. 5 lit. a) din lege;
b) lucrătorilor detaşaţi de la o întreprindere şi/ sau unitate la alta;
c) lucrătorilor delegaţi de la o întreprindere şi/sau unitate la alta;
d) lucrătorului pus la dispoziţie de către un agent de muncă temporar.
-ART. 90 (1) Instruirea la locul de muncă se face după instruirea introductiv-generală şi are ca scop prezentarea riscurilor pentru securitate şi sănătate în muncă, precum şi măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie la nivelul fiecărui loc de muncă, post de lucru şi/ sau fiecărei funcţii exercitate.
(2) Instruirea la locul de muncă se face tuturor lucrătorilor prevăzuţi la art. 83, inclusiv la schimbarea locului de muncă în cadrul întreprinderii şi/ sau al unităţii.
-Art. 95 Instruirea periodica se face tuturor lucratorilor prevazuti la art. 83 si are drept scop reimprospatarea si
actualizarea cunostintelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
-Art. 96 (1) Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
(2) Durata instruirii periodice, intervalul dintre doua instruiri si periodicitatea verificarii instruirii vor fi stabilite prin
instructiuni proprii, in functie de conditiile locului de munca si/ sau postului de lucru.
(2.1) Intervalul dintre doua instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.
(3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.
(4) Verificarea instruirii periodice se face de catre seful ierarhic al celui care efectueaza instruirea si prin sondaj de
catre angajator/ lucratorul desemnat/ serviciul intern de prevenire si protectie/ serviciile externe de prevenire si
protectie, care vor semna fisele de instruire ale lucratorilor, confirmand astfel ca instruirea a fost facuta corespunzator.
(5) Instruirea periodica se va completa in mod obligatoriu si cu demonstratii practice.
Angajatorul trebuie sa detina documente in baza carora se efectueaza instruirea, traduse in limba vorbita de lucratorii straini. Numai asa se poate verifica corect, modul de instruire prin testare. SEPP cel mai probabil, nu-si asuma instruirea/ nu doreste sa se complice cu traducerea documentelor de instruire in limba vorbita de nepalezi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instructajul introductiv general in fisa de instruire individuala. ... petru.radu petru.radu Instructajul introductiv general in fisa de instruire individuala. La \" Semantura celui care a efectuat instruirea\" semneaza responsabilul SSM ( serviciu ... (vezi toată discuția)
Instructaj periodic protectia muncii gm_ignat gm_ignat Buna ziua, sunt curioasa cat de des trebuie facuta protectia muncii? vorbesc de faptul ca suntem o firma de software. toti cu studii superioare. lucram ... (vezi toată discuția)
Servicii ssm si psi Tatu M Tatu M Buna ziua, avem in institutie serviciu extern de SSM si PSI si va rog sa ma lamuriti in legatura cu semnaturile de pe Fisele individuale de instruire SSM si ... (vezi toată discuția)