avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG poate organiza evenimente de strângere de fonduri ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG poate organiza evenimente de strângere de fonduri pentru susținerea activităților ulterioare ale asociației?

Bună ziua, avem înființat un ONG și as dori să întreb care este baza legală de organizare al unui eveniment?Noi facem meniurile pentru care oamenii plătesc și profitul dorim sa folosim pentru înființarea unui club de creație copiilor din comună. Este legal asta,ce acte e nevoie să facem?
Mulțumesc frumos.
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:21, 5 Martie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ONG poate organiza evenimente pentru strângerea de fonduri destinate exclusiv finanțării activităților non-profit, cf. statutului asociației, care este baza legală pentru toată activitatea desfășurată de ONG respectivă.
Pentru ONG este impropriu termenul “profit”. Este o situație diferită de cea a societăților comerciale care prestează contra cost servicii de organizare de evenimente.

Un eveniment este o activitate organizată într-un anumit loc și într-o anumită perioadă, cu un scop precis. Fondurile colectate în urma evenimentelor caritabile, ca și cheltuielile aferente, vor fi reflectate corespunzător în evidențele contabile și folosite strict în conformitate cu scopul și misiunea asociației.
Actele necesare se referă la încheierea parteneriatelor / acordurilor cu proprietarii spațiilor și furnizorii serviciilor de care este nevoie pentru evenimente, gestiunea produselor pe care le veți folosi, evidența clară și informarea corectă a donatorilor cu privire la fondurile colectate, eventual contracte de colaborare / voluntariat, dacă în afară de membrii asociației se vor ocupa și alte persoane de implementarea propriu-zisă a proiectelor finanțate.
Totul este legal câtă vreme vă încadrați în obiectivele asociației, acționați cf. statutului și puteți dovedi cu acte cum, când și câți bani ați colectat și pentru ce i-ați folosit.
Raspunsul este pozitiv daca este vorba de evenimente ocazionale in scop de colectare de fonduri pentru ca se considera activitate non-profit, nu activitate economica. Baza este in Codul Fiscal la art. 15 alin (2) În cazul organizaţiilor nonprofit, organizaţiilor sindicale, organizaţiilor patronale, la calculul rezultatului fiscal, următoarele tipuri de venituri sunt venituri neimpozabile: j) veniturile realizate din acţiuni ocazionale precum: evenimente de strângere de fonduri cu taxă de participare, serbări, tombole, conferinţe, utilizate în scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;” Daca se doreste organizarea periodica de asemenea evenimente, deja lucrurile se complica, si depinde de diverse alte elemente, ex. scopul statutar al ONG-ului, si probabil ar fi considerata activitate economica, si atunci e greu sa fie legala pentru ca destul de greu oferirea de servicii de alimentatie publica se incadreaza in scopul unei asociatii, dar merge daca de fapt sunt evenimente mai complexe, cu alt scop, si oferirea de alimente / masa in cadrul lor e doar un element secundar.... Si, cum vi s=a spus deja, trebuie sa apelati la entitati autorizate se se ocupe de preparare si servire masa, din cauza legislatiei in domeniul sigurantei alimentare.... cu exceptia cazului in care sunteti chiar Dvs, ca ONG titular de unitate autorizata pentru preparare / servire alimente ex. aveti o cantina sociala si facei acolo evenimentul, cu personalul si infrastructura autorizata pe care deja o aveti, sa mai este varianta sa apelati la catering....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incasare taxa de participare pt organizarea unui concurs ASCARESA ASCARESA Buna ziua, sunt reprezentantul unei asociatii, un ONG, care are in obiectul de activitate organizarea de activitati pentru copii respectiv concursuri si ... (vezi toată discuția)
Ce forma legala poate lua o comunitate de membri asociati in baza unei taxe de inscriere anuale? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Daca doresc sa infiintez o comunitate de membri (asociati) cu aceeasi orientare profesionala, si care si-au capatat statutul de membri in baza unei taxe anuale ... (vezi toată discuția)
Infiintare ong cu activitate online mariusnt mariusnt Buna ziua, As dori sa infintez o asociatie non profit care are drept scop sprijinirea copiilor cu o situatie materiala deficitara in vederea continuarii ... (vezi toată discuția)