avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se interpreteaza urmatorul articol din legea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se interpreteaza urmatorul articol din legea 196/2018: ...

Cum se interpreteaza Art 49 pc 3 d) din legea 196/2018:

proprietarul, membru al asociației, poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă și semnată de către proprietarul în numele căruia votează;

Daca este reprezentat de un membru al fam mai are nevoie de împuternicire sau asta se refera doar la un "alt reprezentant"?

Iata 2 păreri de avocati:

În textul indicat avem conjunctia disjunctivă "sau" care presupune excludere unei variante, sau una, sau cealalta, urmata de verbul a avea, la singular, cee ce presupune ca cel ce trebuie sa dețină împuternicire este doar un alt reprezentant decât membru de familie.

Interpretarea mea, este că un membru al familiei nu are nevoie de împuternicire. Altfel legiuitorul s-ar fi exprimat simplu „ .......poate fi reprezentat în adunarea generală de către un reprezentant care are o împuternicire scrisă și semnată de către proprietarul în numele căruia votează;

Legiuitoru a facut o delimitare clară între „ un membru al familiei” și „ un alt reprezentant”.
Ultima modificare: Joi, 6 Aprilie 2023
prettydaniola, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:49, 15 Mai 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legiuitorul s-a gindit si la cei care nu mai au nici un alt membru al familiei. :) Altfel acestia nu aveau nici o varianta. Si membrul de familie, cit si alt reprezentant trebuie sa aiba imputernicire. Putin mai jos scrie ca imputernicirile se ataseaza la procesul verbal al sedintei. Membru de familie poate fi si o persoana care nu locuieste acolo si pe care nu-l cunoaste nimeni, nu are nici o legatura cu asociatia. Adica poate vota fara stirea celui care e proprietar membru de asociatie , fara nici o dovada ca il poate reprezenta ?
Ultima modificare: Joi, 6 Aprilie 2023
latka, utilizator
Familia este definită ca fiind "formă socială de baza , realizată prin căsătorie, care unește pe soți (parinti) si pe descendenții acestora (copiii necăsătoriti)". Deci doar sotul/sotia/copilul este astfel definit ca fiind membru al familiei. Ori, se presupune ca toti acestia sunt binecunoscuti in bloc, avand acelasi nume sau locuind impreuna in acelasi apt, fiind si înregistrați în cartea de imobil. Aceasta in cazul in care proprietarul membru al asociației trăiește. Dar ce se intampla in cazul in care propr membru al asoc este decedat? Cine îi dă copilului/soțului supravietuitor împuternicire? Pana la dezbaterea succesiunii pot trece câțiva ani (având în vedere costurile aberante ale unei succesiuni) si in tot acest timp cine reprezinta interesele fostului proprietar decedat? Sau moștenitorul membru al familiei are doar obligatii, nu si drepturi? (De ex obligația de a plati întreținerea dar nu și dreptul de a reprezenta interesele fostului proprietar decedat)
Ultima modificare: Vineri, 7 Aprilie 2023
prettydaniola, utilizator
Nu e chiar asa cum ziceti dvs. :

Art. 177

Membru de familie

(1) Prin membru de familie se înţelege:
a) ascendenţii şi descendenţii, fraţii şi surorile, copiii acestora, precum şi persoanele devenite prin adopţie, potrivit legii, astfel de rude;
b) soţul;
c) persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre părinţi şi copii, în cazul în care convieţuiesc.
Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 7 Aprilie 2023
latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am dat definiția din dex. Frații, surorile si tot ce ati citat dv poate au propria familie, sunt căsătoriți, au copii la rândul lor....dv ati dat o definiție mai largă, probabil este vorba de moștenitori...dar într-o asoc de propr vorbim de fam Ionescu, compusă din soții Ionescu si 2 copii, care sunt cunoscuți de vecini, de președintele asoc care tine si întocmește cartea de imobil.
Nu vorbim de familia Ionescu compusa din sotii Ionescu si 2 copii, in lege nu e mentionat nimic despre:
1. ca locuiesc acolo membrii respectivi ai familiei
2. ca-i cunosc vecinii, ca-i stie presedintele

Reiau textul legal si va rog sa aratati unde sunt scrise aceste conditii:
Articolul 49
(3) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociației de proprietari se au în vedere următoarele:
.......................
d) proprietarul, membru al asociației, poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă și semnată de către proprietarul în numele căruia votează;

Si la art. urmator, e ceruta acea imputernicire, desi e membru de asociatie si-l "cunosc toti" :
e) un membru al asociației de proprietari poate reprezenta cel mult un membru absent, dacă prezintă împuternicire scrisă și semnată de către proprietarii în numele cărora votează. O copie a împuternicirii se atașează procesului-verbal al ședinței;

Imputernicirea nu e pentru validarea identitatii, ci pentru validarea vointei proprietarului respectiv, ca poate fi reprezentat de acea persoana, fie ea membru de familie, bun prieten, sau vecin membru de asociatie.


Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Aprilie 2023
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Împuternicire pentru adunarea generalĂ. conform legii196/2018, ... mira55 mira55 ÎMPUTERNICIRE PENTRU ADUNAREA GENERALĂ. Conform Legii196/2018, art.49, alin(3): d) proprietarul, membru al asociației, poate fi reprezentat în adunarea ... (vezi toată discuția)
Cate imputerniciri poate avea o persoana care administreaza 3 ... GIGI2109 GIGI2109 Cate imputerniciri poate avea o persoana care administreaza 3 apartamente in contul unir proprietari, si toti, ii dau acestuia procura ca sa-i repeinte in AG. (vezi toată discuția)
Reprezentare proprietar in adunarea generala Rozalia99 Rozalia99 Buna ziua, Am urmatoarele nelamuriri: 1. cf. Legii 230/2007 art.25,lit.c: “ proprietarul poate fi reprezentat in adunarea generala de catre un membru al ... (vezi toată discuția)