avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Plăti pentru membrii asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Plăti pentru membrii asociatiei

Buna ziua. In anul 2022 am infiintat o asociatie, se numeste IMPREUNA PENTRU RALUCA. In contul asociatiei au fost virate sume din completarea formularelor 230. Intrebarea mea este urmatoarea: Raluca este fiica mea, persoana adulta cu handicap grav cu asistent; Se poate platii din contul asociatiei facturi de utilitati, facturi medic, bunuri/servicii de renovare a caminului persoanei cu handicap sau suma de bani necesara se vireaza in contul persoanei fizice si ea (tutorele) isi achita necesitatile?
Dar in cazul in care au fost platite servicii medicale de catre persoana fizica, aceste cheltuieli se pot deconta de asociatie? Sub ce forma? In baza bonului fiscal/facturii se face transfer de sume de la asociatie catre persoana? Avand in vedere ca asociatia se preocupa de o singura persoana, respectiv Raluca, intre asociatie si persoana fizica se incheie un act juridic, avand in vedere ca se platesc facturi de catre asociatie in numele beneficiaruli?
Multumes anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iunie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:55, 3 Iulie 2023
Se face contract de sponsorizare catre acea persoana fizica în baza căruia i se transfera și banii in contul personal trecut si in contract. Din acești bani persoana fizica își plătește acele cheltuieli medicale personale.
Dacă doriți sa sponsorizați și centrul medical pentru acoperirea unor cheltuieli de intretinere/reparatie/modernizare spatiu, atunci încheiați contract de sponsorizare direct cu entitatea care administrează acel spațiu.
Aceste contracte înainte de a fi semnate de președintele asociației ca reprezentant legal, se discuta și aproba in comitetul director.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iunie 2023
george-neagu, moderator
NU are rost ca un ONG sa faca contract de SPONSORIZARE cu o persoana fizica - asa contracte fac operatorii economici. Nu e vadit ilegal dar nu e nici un argument practic ca un ONG sa fie "sponsor". Contractul de sponsorizare este un contract oneros. Mai degraba un contact de donatie recurenta sau de grant / finantare nerambursabila. Si paote si sa dea bani direct, insa mult mai bine sa achite direct costurile de bunuri si servicii pt acea persoana, ca sa aiba toate documentele justificative in caz de control ANAF. Oricum sunt semne de intrebare dpdv al legalitatii daca e singura beneficiara a asociatiei si asociatii sunt rude apropiate.... sunt cazuri in care a fost contestata legalitatea, sanatos este sa fie mei multi beneficiari sau asociati sa nu fie parintii beneficiarului...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modalitate legala de sponsorizare din partea unor societati pentru caz medical gabriellapreda gabriellapreda Buna ziua . Am nevoie de o suma mare de bani (> 10 000 euro )pentru o interventie radiochirurgicala in Germania . As putea gasi societati dispuse sa ma ... (vezi toată discuția)
Model de contract de donatie sau mecenat intre asociatie si beneficiarul sponsorizarii? benone1973 benone1973 Buna ziua! Sunt tatal unui baietel cu handicap grav care datorita starii de sanatate a fiului meu am fost nevoit sa apelez la o asociatie pentru a colecta ... (vezi toată discuția)
Activitate asociatie mihadari mihadari Am infiintat o asociatie( un ong ) ptr baieteliu meu si as dori sa inscriu un copilas cu probleme de sanatate. Ce acte sunt necesare? Asociatia are un cont ... (vezi toată discuția)